Erasmus študentje v Ljubljani

Sprehajaš se po Ljubljani, dohitiš skupino študentov, ki govori tebi nerazumljiv jezik. Začudeno se ozreš, vidiš nasmejane obraze, ki veselo čebljajo in se ne zmenijo za mimoidoče. Nasmejiš se še ti in odhitiš dalje, saj se ti mudi na kavo s prijatelji. Lokal, v katerem se dobite, je že nabito poln. Prisedete k skupini mladih ljudi, saj nobena miza ni več prosta. Tudi oni se pogovarjajo v tujem jeziku. Tokrat jih razumeš, saj govorijo angleško …

Takšno ali podobno zgodbo lahko pove marsikdo izmed ljubljanskih študentov, saj se vsako leto več tujcev začasno naseli v naši prestolnici. Kdo so? Zakaj prihajajo v Slovenijo? Kaj tu počnejo? Kaj jim ponuja Ljubljana in z njo domači študentje?

Večina tujcev, ki jih srečavaš na ljubljanski ulicah, je prišla v Slovenijo na začasni študij v okviru programa za akademske izmenjave Socrates-Erasmus, prihajajo iz različnih evropskih držav. Njihovi motivi za pot v Slovenijo so različni. Thilo iz Nemčije je prišel v Slovenijo, ker prej ni vedel veliko o tej deželi in je želel spoznati nekaj novega, njegovo rojakinjo Viktorijo je v Slovenijo pripeljala želja, da obišče domovino svojega očeta, Xavierja iz Francije pa so navdušili prijatelji, ki so preteklo študijsko leto preživeli v deželi na sončni strani Alp.
Seveda je eden glavnih namenov, s katerim študentje odidejo študirat v tujino, pridobivanje znanja in izkušenj na instituciji izven lastne domovine, vendar pa to ni edina stvar, ki jim zapolni vsakdan. Za družabni program Erasmus študentov v slovenski prestolnici skrbi Recepcija, ki že vrsto let deluje v okviru Mednarodne pisarne Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Ravno zaradi tega projekta tujci pogosto rečejo: “In Ljubljana we study … and we party!” In kaj jim Recepcija ponuja?
Tradicionalno druženje v enem izmed ljubljanskih lokalov na začetku vsakega tedna, kulturne dogodke, ki zajemajo oglede filmov, razstav in obiske kulturnih prireditev, športne aktivnosti – od pohoda na Šmarno goro do turnirja v nogometu -, zabave ter nepozabne izlete po Sloveniji in sosednjih državah. O izletih je Alicja iz Poljske povedala: “Tukaj najraje potujem. Videla sem že veliko prelepih krajev, ki jih priporočam vsem: Bled, Bohinj, Triglav in Mangart, Postojnska in Škocjanske jame, Logarska dolina in še mnogo drugih – seznam je res dolg, kar le potrjuje dejstvo, da ti v Sloveniji ne more biti dolgčas.”
In kaj jih čaka v prihajajočih zimskih mesecih? Seveda jim ne uidejo snežne radosti – od sankanja z enega izmed slovenskih vrhov do smučanja in drsanja. Poleg tega bodo hladne večere lahko preživeli v družbi dobre glasbe in nasmejanih obrazov v izbranih ljubljanskih nočnih klubih, se predajali užitkom ob pitju kuhanega vina med sprehodom ob Ljubljanici, preživeli praznovanje novega leta v koči na Boču, se pomerili v postavljanju snežnih gradov Kralja Matjaža, pokazali svoje ustvarjalne spretnosti pri izdelavi pustnih mask in še mnogo več.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.