Zakaj TikTok toži ZDA?

smartphone, mobile phone, phone
Foto: iXimus iz Pixabay

Popularno družbeno omrežje TikTok je vložilo tožbo proti novemu ameriškemu zakonu, ki zahteva ločitev od svojega matičnega podjetja ByteDance do sredine januarja 2025.

Ta zakon je bil sprejet z namenom zaščite nacionalne varnosti in preprečevanja morebitne zlorabe podatkov ameriških uporabnikov s strani omenjenega podjetja. TikTok v ZDA namreč uporablja kar 170 milijonov ljudi, kar po njihovo predstavlja hudo varnostno tveganje. ZDA skrbi tudi vpliv neresničnih informacij, ki jih lahko TikTok poljubno omejuje ali širi.

TikTok je že porabil dve milijardi dolarjev za izvajanje ukrepov za zaščito podatkov ameriških uporabnikov in sprejel še dodatne zaveze, vendar se družba še vedno upira novemu zakonu, ki bi lahko pomenil prepoved uporabe aplikacije v ZDA, če se ne izvrši ločitev.

Matična družba ByteDance je posledično sprožila tožbo proti Združenim državam Amerike, ker meni, da je zakon neustaven. Zdi se, da je to edini način za ohranjanje prisotnosti na ameriškem trgu. Vendar je ameriška vlada še vedno zaskrbljena zastran varnosti podatkov in morebitnih zlorab s strani kitajskega lastnika, kar je glavni razlog za sprejetje zakona.

V nadaljnjih korakih bo treba spremljati razvoj dogodkov in odločitev ameriških sodišč glede tožbe TikTok-a proti novemu zakonu.

Junior novinar

Prejšnji članekŠtudentski bon inšpektor: Barbado
Naslednji članekJe ime nove slovenske stranke sporno?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.