Znanje na spletu

Študentje smo med najpogostejšimi uporabniki spleta, prav tako nas zanimajo številne različne vsebine. A skupni imenovalec je enak – prej ali slej se vsi odpravimo iskat gradiva za študijske predmete. Seminarske in domače naloge pač zahtevajo svoje.

Vsebin v tujih jezikih, predvsem v angleškem jeziku, je več kot dovolj, sam pa sem se odpravil pogledat, kaj vse za študij relevantnega lahko najdemo v materinem jeziku. Seveda je zaželeno, da se stvari nahajajo na enem mestu, saj veste, težimo k preprostosti in funkcionalnosti rešitev.

Stari kiberščaki spletni portal Svarog dobro poznajo, novejšim uporabnikom pa bo bržkone novost. Le redki pa vedo, da se je Svarog preoblikoval v pravcati izobraževalni zavod, ki deluje že svoje peto leto. Medtem ko začetki segajo predvsem v pripravo izobraževalnih vsebin, Svarog danes predstavlja organizacijo, ki se vse bolj usmerja v ponudbo e-izobraževanja. K temu lahko štejemo izobraževalni portal Svarog, študijsko bazo, izobraževalne zgoščenke in povsem novo storitev, izobraževalni clipping. Ker pa ima e-izobraževanje za osnovo izobraževalni proces, ki se izvaja preko vnaprej pripravljenih vsebin, dostopnih preko interneta in vsebin dostopnih na zgoščenkah, Svarog kot smiselno celoto zaokrožuje Svarog.net, oddelek za pripravo spletnih in multimedijskih rešitev. Tisto kar nas študente še posebej zanima, pa je brezplačna baza znanja, ki se nahaja na spletnem naslovu http://baza.svarog.org/. V njej najdemo več tisoč zanimivih člankov z različnih področij – od agronomije, astronomije, biologije, preko različnih jezikov, matematike in medicine, vse do računalništva, umetnosti ter zgodovine.

Ljubiteljem naravoslovja bi priporočil obisk spletne strani časopisa za tolmačenje znanosti, ki sliši na ime Kvarkadabra (www.kvarkadabra.net). Pri Kvarkadabri naravoslovja najširši slovenski javnosti ne poskušajo približati od zgoraj navzdol (strokovnjak se iz akademskih višin spusti do običajnih ljudi), ampak nasprotno izhajajo prav iz vsakdanjih težav ljudi (bralci pošiljajo svoja povsem vsakdanja vprašanja, na katere potem poskušajo preprosto odgovoriti).

Med učenjem in absorbiranjem znanja se je potrebno tudi sprostiti. Ena izmed oblik tovrstnega početja je lahko reševanje spletnih kvizov in ugank z različnih področij. Dve izmed lepše urejenih strani za preverjanje znanja (in lukenj v njem) sta Bistre Glave (www.bistreglave.com) ter Kvizi.net (www.kvizi.net).

Pri različnih seminarskih nalogah pa bomo kljub vsemu potrebovali pomoč “tujcev”, bodisi bomo vsebine v tujih jezikih našli sami ali s pomočjo dveh najboljših prijateljev – spletnih iskalnikov Najdi.si (www.najdi.si) in Google (www.google.com). V primeru, da nismo najbolj vešči tujih jezikov ali strokovne terminologije, nam bo na pomoč priskočila knjižica z več kot 500 slovarji za 70 jezikov. Najdemo jo na naslovu http://www.sigov.si/slovar.html.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.