Kako ti gre študij na daljavo?

Happy elementary student waving to someone while having an online over computer at home. Copy space.
Foto: Galetos iz iStock

Nekateri študijski procesi so se na splet preselili že v začetku leta, zadnji mesec pa je spremljanje celotnega študija preko Zoom-a postala vsakdanja stalnica. Kako se znajdeš v teh časih? Ti je spremljanje vrste predavanj preko računalnika naporno ali pa ti je zdaj vse skupaj morda celo bolj všeč kot prej? Sprememba je gotovo opazna in četudi se ti ne zdi, da si imel prej kakšno posebno življenjsko rutino, se je sedaj v tvojem dnevu goto kaj spremenilo.

Kako se s študijem na daljavo spopadajo pisci za portal in revijo Študent?

Ker je v ekipi piscev za revijo in portal Študent večina še študentov, me je zanimalo, kako so se oni prilagodili trenutnim omejitvam. Mijo, Sabino it Tilna sem povprašala, od kje sedaj spremljajo predavanja in kakšne pogoje imajo za takšen študij. Vsi so se odločili za študij od doma in se tako vrnili k svojim družinam. Kako se sedaj znajdejo v tem okolju, jih kaj moti? Kako so si opravila v dnevu organizirali sedaj? Jim je bolj všeč študij na fakulteti, kot je to bilo mogoče pred epidemijo koronavirusa, ali jim bolj ustreza študij pod zdajšnjimi pogoji? Vsi trije so velikodušno razpravljali in odgovarjali na moja vprašanja. Gotovo ob poslušanju tudi ti najdeš kakšen dober nasvet zase!

Če ne veš kako naprej…

Sogovorniki so v podcastu podali tudi nekaj super nasvetov za lažje preživetje teh časov in precej vzpodbudnih besed. Če tebe študent kdo trenutno razume, potem so to gotovo ostali študentje. Žal pa ni vedno tako, da imajo vsi študentje enake pogoje za spremljanje študija na daljavo. Če potrebuješ kakršnokoli finančno pomoč, se lahko obrneš na Fundacijo Študentski tolar. Ta ti lahko zagotovi tudi materialno pomoč (npr. prenosni računalnik) ali pa pomoč pri zaključevanju študija ter psihosocialno oporo. Različne informacije in nasvete tudi s področja psihosocialne podpore pa najdeš še na straneh NIJZ, na spletni strani Posvet pa tudi informacije o njihovem brezplačnem psihološkem svetovanju.

5 mini nasvetov za lažje spremljanje študija od doma

  1. Če imaš težave z rutino, ker opravljaš vse stvari – od učenja, prehranjevanja in spanja – v enem prostoru, si pripravi urnik. Na ta način imaš lahko boljši občutek o nadzoru nad celotnim dogajanjem. Vanj vključi aktivne odmore s sprehodi v naravi ali drugimi športnimi treningi, časom za prehranjevanje ter za druženje z domačimi ali pa sostanovalci.
  2. Vsaj enkrat na dan stopi v pristen stik z drugo osebo/ljudmi in ne imej le interakcij z ljudmi v Zoom okvirčkih.
  3. Če imaš težave s spanjem, pred spanjem poizkusi z raztezalnimi, dihalnimi vajami ali pa meditacijo. Do zdravega spanca ti pomaga tudi zdrava prehrana – jej čim bolj raznoliko in ne grickaj ves čas.
  4. S stanovalci ali družino se skušaj dogovoriti za ustvarjanje čimboljših pogojev za študij na daljavo. Morda ti tukaj spet pride prav urnik iz prve točke s katerim jih seznaniš in prosiš za razumevanje.
  5. Bodi prisoten tukaj in zdaj, tudi med spremljanjem predavanj. Verjemi, da tudi profesorjem ni prijetno ves dan bolščati v ekran in predavati samemu sebi. Posveti čas predavanj temu, da se res naučiš čim več in da ne multitaskaš s skrolanjem po družbenih omrežjih.

Prijetno poslušanje in z besedo na dan v komentarjih! Tvoje mnenje, želje in ideje za bodoče avdio oddaje so zlata vredne! #gold #gold #gold #hvala

Ideje, predloge ali želje po sodelovanju v naših avdio oddajah lahko posreduješ tudi na: marketing@nevtron.eu.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekNataša Frančič – modna svetovalka, influencerka in novinarka
Naslednji članekNajboljše knjige za noč čarovnic
Prazna profilna slika
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.