Nisi sprejet? Ni panike

Portrait of an attractive woman at the table with cup and laptop, book, notebook on it, grabbing her head. Bookshelf at the background, concept photo
Foto: fizkes iz iStock

Na dom pride kuverta s faksa. Cela družina zadrži dih, ko ti odpiranje ovojnice ne gre ravno od rok. Končno ti uspe raztrgati kuverto in hitro začneš leteti skozi vrstice do dela, ki vas vse najbolj zanima. Ko ugotoviš, da nisi sprejet, te zaseka v srcu. Še bolj pa zaboli, ko moraš to novico sporočiti podpirajoči družini. A brez skrbi. Tvojega življenja ni konec. Kaj lahko storiš, če nisi sprejet?

Vzemi si čas zase

Mnogi preidejo iz dijaškega v študentsko življenje v nekaj tednih in tako sploh nimajo časa, da ugotovijo, ali je res to to, kar si želijo. Zavrnitev s strani faksa vzemi kot darilo v obliki časa. Vzemi si čas, da pretuhtaš, kaj bi rad v življenju in katere poti boš ubral, da dosežeš te želje. Mogoče je pa to leto, v katerem ti je usojeno biti chill in uživati v življenju ter načrtovati naslednje korake. Nikamor se ne mudi. Mnogi tvoji prijatelji bodo odšli na faks in tako bo organiziranje druženj padlo na tvoja ramena. Ne pozabi prijateljev, ki so odšli, a ne boj se spoznavati novih ljudi in se učiti iz njihovih izkušenj.

Delo

Če res še ne veš, kaj bi počel v tem enem letu, preden spet ne poizkusiš priti na želeno fakulteto, so priložnostna dela odličen odgovor. Poleg zaslužka boš s tem pridobil izkušnje in kakšno novo znanje. Mogoče ti bo kakšno delo res pisano na kožo in te bo usmerilo na zanimiv faks. Poleg tega pa ti bo delo nudilo priložnost za osamosvajanje, če boš šel od doma.

Potovanje

Kombinirano z občasnim delom je potovanje odličen odgovor v času, ko ti življenje zastavi vprašanje: kaj sedaj? Če si dovolj finančno samostojen, se lahko odpraviš na potep. Kam? Kamor ti poželi srce. Ni nujno, da si greš ogledaš znane lokacije, kakor so London, New York, Pariz, Italija, Španija. Lahko sedeš na vlak in odpotuješ v dele Slovenije, kjer še nisi bil. Ali že dolgo nisi obiskal starih staršev? Preživi pri njih malo več časa. Imaš sorodnike v tujini? Razišči svoje korenine in to, kako živi tvoja kri. Ali pa pojdi nekam brez cilja. Pravijo, da je neznana pot najbogatejša.

Zdoma

Študiji ni edini razlog za zapustitev domačega gnezda. Mogoče pa je čas, da objameš družino in z vsemi kovčki sedeš na vlak kakor tvoji študentski sovrstniki. Pride čas, ko se je treba postaviti na svoje noge, in leto, ko nisi prišel na želen faks, je lahko idealen čas, da si ustvariš bivalni prostor in dohodek, ob katerem boš lahko v naslednjem letu začel svoj želen študij.

Prejšnji članekV Veliki Britaniji odkrili grobove rimskih veljakov
Naslednji članekKnjiga proti filmu: The Fault in Our Stars

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.