V Veliki Britaniji odkrili grobove rimskih veljakov

Arheologi so v kraju Somerton, blizu znanega Glastonburya, odkrili rimsko pokopališče. Med kopanjem za novo šolo, so našli ostanke rimskega imperija. Tako so našli grobove in okostja več kot 50 odraslih in otrok. Nekaj izmed njih je bilo višjega statusa, med drugim okostje ženske, ki je bilo pokopano z vzglavnikom.

Najbolj zanimiva pa je sama struktura grobov. Po večini so bili zgrajeni iz istega kamna, kot so ga v tistih časih, uporabljali za gradnjo streh. Eden izmed grobov je imel tako temelje, postavljene v obliki šotora. Druge najdbe vključujejo tudi vaze in nakit. Našli so tudi zlatnik iz časov Vespazijana, in ročaj nečesa kar bi lahko bilo rezilo. Ostale najdbe vključujejo tudi kosti piščančjega krila, sklede in nohte, kar pomeni da so bili pokopani s sandali.

Eden izmed grobov, ki je bil najden
Eden izmed grobov, ki je bil najden

»To odkritje je izrednega pomena za nas. Ti posamezniki so bili pomembni v tistih časih. Vsi grobovi, ki smo jih do sedaj našli na Otoku, so bili preprosti. Tu pa obstajajo dejansko grobnice, v katere je šlo veliko več truda,« pravi Steve Membery, arheolog, ki je nadzoroval izkopavanje.

Membery je mnenja, da so ti ljudje živeli in delali v bližnji hiši. Te še niso našli, so pa izkopali dele hleva in prizidka, ki bi lahko bila del te hiše. DNK analiza bo pokazala od kod so ti ljudje bili. Strokovnjaki menijo, da naj bi bili prebivalci Otoka, ki so prevzeli rimske navade.

»Ta izkopavanja so navdušujoča in nenavadna hkrati. Izvedeli bomo še več o zgodovini našega mesta in o navadah ljudi.« je za javnost povedal član ekipe izkopavanj.

Urednik portala Student.si

VIRAncient News
Prejšnji članekKdo so gopniki?
Naslednji članekNisi sprejet? Ni panike
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.