Kdo so gopniki?

Če še nisi bil na razpaljotki, žuru na temo gopnikov, si gotovo vsaj slišal zanje. Toda kdo gopniki pravzaprav so in od kod prihajajo?

Gopniki (ru. го́пники) so subkultura v Rusiji, Ukrajini, Belorusiji in drugih bivših sovjetskih republikah. Subkultura ima začetke v poznem Ruskem imperiju, razvila se je v poznem 20. stoletju v več mestih Sovjetske zveze.

Gopniki so mladi fantje, po navadi iz predmestja, ki pripadajo nižjemu družbenemu razredu. Običajno gre za generacijo Z ali Y. Obstaja tudi izraz za gopnika ženskega spola: gopnica (ru. го́пница). Beseda gopnik prihaja iz ruskega izraza za ulično krajo: gop-stop (ru. гоп-стоп).

Gopnike je mogoče videti čepeti (slav squat) na dvoriščih in pred bloki. Ta navada izhaja iz zaporov; zaporniki so to počeli, da bi se izognili sedenju na hladnih tleh. Gopniki običajno nosijo trenirke znamk Adidas ali Puma, ki so v Rusiji postale popularne v osemdesetih, ko so v Moskvi potekale olimpijske igre.

Za gopnike je značilno tudi, da grickajo sončnična semena, pijejo poceni vodko, vozijo klasične Lade ali stare BMW-je, uporabljajo poceni telefone ter veliko preklinjajo. Poslušajo hardbass in ruski rock. Gopniki ljubijo video igre, še posebej Counter Strike in Call of Duty. Običajno so precej nacionalistični in niso navdušeni nad zahodom.

V zadnjem desetletju so postali internetna senzacija ter kraljujejo raznim memeom.

Russia Hardbass Crazy Dance

Prejšnji članekFilmi za pasje navdušence
Naslednji članekV Veliki Britaniji odkrili grobove rimskih veljakov

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.