O knjigah, branju in pisanju s Katjo Stojić

Woman on sunbed reading book under parasol at tropical island
Foto: kurmyshov iz iStock

Bliža se poletje, čas bo za kakšno knjigo več. Ampak katero in kako naj se spraviš k branju?

O gostji v podcastu

Gostja v avdio oddaji je Katja Stojić, urednica revije Študent, avtorica na našem portalu ter v reviji Študent ter skrbnica naših družbenih omrežij. Svoj magistrski študij trenutno zaključuje na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, smer Komuniciranje in mediji. Rada bere in posluša knjige, veseli pa jo tudi pisanje. Napisala je že roman, ki pa še ni objavljen. Med drugim nam je zaupala, da proces objave knjige ni ravno najbolj enostaven ter da zadnje čase razmišlja tudi o digitalnem samozaložništvu. Najraje piše fantazijsko literaturo, to pa tudi najraje bere.

Katere knjige mora prebrati vsak študent?

Najnovejša raziskava Knjiga in bralci je pokazala, da več kot polovica Slovencev sploh ne bere knjig, bralcev pa naj bi bilo še manj med mladimi. Ampak zakaj? Ali to s čim nadomeščamo? Je kriv multitasking? Kaj nam je v napoto pri branju? Katja je podelila nekaj idej, zakaj je temu tako in predstavila pozitivne učinke branja na razvoj tvojih možganov.

Dotaknili sva se tudi tematike branja predpisanih čtiv v srednjih šolah – so tudi tebi kakšni profesorji slovenščine “zagravžali” branje? Morda pa je čas za ponovni poskus! Prednost našega majhnega naroda je gotovo tudi v tem, da mladi precej dobro obvladamo angleški jezik, zato je Katja med predloge za branje navedla tudi tuja dela. Knjige za katere meni, da bi jih moral prebrati vsak študent so:

  1. [ANG] Educated (avtorica: Tara Westover)
  2. Pogovori s prijatelji (avtorica: Sally Rooney)
  3. [ANG] Wayward Children (avtorica: Seanan McGuire) in
  4. Noč v Evropi (avtorica: Polona Glavan)

Če tudi sam pišeš in občasno izgubiš motivacijo, fokus ali pa potrebuješ le prevetritev misli, ti Katja priporoča, da se lotiš kakšne izmed vaj za povečanje kreativnosti pri pisanju, ki so dostopne na spletu ali pa se poslužiš tehnike, ki jo je predstavila v avdio oddaji. Primere vaj na spletu najdeš na tej povezavi.

Prijetno poslušanje in z besedo na dan v komentarjih! Tvoje mnenje, želje in ideje za bodoče avdio oddaje so zlata vredne! #gold #gold #gold #hvala

Ideje, predloge ali želje po sodelovanju v naših avdio oddajah lahko posreduješ tudi na: marketing@nevtron.eu.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekOd kod izvira rasizem?
Naslednji članekOn, kurba razširi erotiko na slovenske kraje
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

1 komentar

  1. zelo zanimiv pogovor, a priporoča le knjige v angleščini, menim pa, da imamo Slovenci veliko doličnih domačih pisateljev, ki bi jih lahko priporočila.. sicer pa super intervju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.