Kako praznovati noč čarovnic v času korone

Slovenski narod od leta 1992, vsako leto, 31. oktobra praznuje dan reformacije, ki je uradni državni praznik ter dela prost dan. Ta datum je za narod pomemben predvsem zato, da nas opomni in spomni na pomen slovenskega jezika. Kljub temu da je 31. oktober za Slovence rezerviran kot dela prost dan, mnogi ob tem datumu sprva pomislijo na noč čarovnic, ki je v Sloveniji vedno bolj priljubljena. Dejstvo je, da kljub temu da noč čarovnic ni slovenski tradicionalni praznik, predvsem pa njegove korenine niso zrasle v Sloveniji, smo ga kot narod hitro prevzeli in začeli praznovati. Šemljenje v strašne kostume, izrezovanje buč ter velika druženja so dandanes, ko nastopi 31. oktober, že nekaj čisto običajnega. Vendar pa smo letos, zaradi koronakrize, do celotnega praznovanja prikrajšani, saj določenih aktivnosti ne bo možno izvajati običajno.

Nekaj malega o izvoru »halloweena«

Noč čarovnic je praznik, ki je namenjen odganjanju nesreče. Marsikdo bi sprva pomislil, da so zasluge za »halloween« onkraj luže, vendar so za tradicionalne velikonočne značilnosti zasluženi Kelti. Ta stara plemenska skupnost je 1. novembra praznovala novo leto, njihovo leto pa je zaznamovalo in povezovalo 8 glavnih sončnih praznikov. Eden izmed najpomembnejših, Samhain, je nastopil 31. oktobra in je označeval začetek keltskega novega leta. To noč naj bi mrtvi vstajali in hodili iz grobov, zato so se staroselci skrivali za maskami, da jih mrtveci ne bi srečali ali bi jih težje prepoznali. Poleg nošenja mask, so Kelti izrezovali tudi buče in vanje vstavljali sveče, saj naj bi s tem pregnali grešne duše, dobrim duhovom mrtvih pa pokazale pot do svojih hiš. Nekateri posamezniki so namreč želeli to noč nameniti prav pogovoru z  duhovi prednikov. Kasneje je v 8. stoletju, papež Gregory III, razglasil 1. november kot dan vseh svetnikov, ki je prevzel nekatere značilnosti keltskega praznika Samhain. Dan pred dnevom vseh svetnikov naj bi se sprva imenoval All Hallows’ eve (večer vseh svetnikov), kasneje znan kot Halloween. Čez čas pa se je halloween sprevrgel v dan raznolikih aktivnosti, kot so trick-or-treating oziroma našemljeno obiskovanje hiš, izrezovanje jack-o-lanterns oziroma buč, praznična druženja, peka slaščic…

Noč čarovnic v novi podobi

Slovenci smo ameriško verzijo praznika celovito prevzeli in ponotranjili, saj je praznovanje halloweena vedno bolj pogosto in popolnoma sledi vzorcu zahodne kulture. Žal se bomo morali letos praznovanju prilagoditi, glede na razmere, ki so posledica razsajanja virusa covid-19. Kljub temu da bo praznovanje noči čarovnic moralo slediti ukrepom, ki veljajo za ustavitev virusa, bo lahko tudi letošnja noč čarovnic epska.

7 nasvetov za koronsko noč čarovnic

Presenečenje na pragu

Da se ne bomo popolnoma privadili na virtualno ohranjanje stikov, se lahko na kreativen in iznajdljiv način povežeš s svojimi bližnjimi ali s sosedi v svoji ulici. Edina naloga je, da ustvariš vrečko dobrot, ki jih pustiš na vhodu znanca, notri pa skrivno pustiš še listek s strašljivim sporočilom. V sporočilu lahko naslovniku tudi naročiš, naj ustvari svojo vrečko dobrot in jo s svojim sporočilom deli naslednjemu prejemniku. Tako bi lahko, kljub prepovedi druženja, širili praznični duh ter pozitivo.

Virtualna halloween zabava

Ker je tradicionalno druženje s prijatelji v živo žal omejeno, je najboljši način za socializiranje –virtualna zabava. Zakaj se ne bi za noč čarovnic, z bližnjimi osebami podružili preko elektornskih naprav ter preko kamer praznovali večer, ki odganja nesrečo? Obleci si kostum, natoči kozarec najljubše pijače, ter gosti halloween virtualno zabavo!

Družabna halloween igra

Le kdo ne bi zadnjega večera oktobra raje preživel z bližnjimi osebami, ob dobri namizni igri, kot pa sam v svoji sobi? Noč čarovnic v času korone je idealna priložnost za zbližanje z družino ter sorodniki ob preprosti ali bolj strašljivi, zapleteni družabni igri. Poleg tega se lahko z malo domišljije in inovativnosti igrate namizne igre tudi preko elektronskih naprav.

Peka strašljivih sladic

Odlično in predvsem sladko krajšanje časa je možno tudi s peko raznovrstnih sladic. Čas, ki ga preživimo doma, lahko izkoristimo za odkrivanje vseh kotičkov svoje kreativnosti ter svojih, morda še neodkritih, talentov. Zato ne odlašajter poišči okusne in preproste recepte za pripravo izjemnih halloween treats, ki jih lahko kasneje ponudiš bližnjim družinskim članom ali prijateljem.

Izrezovanje buč

Tradicionalno praznovanje noči čarovnic vsebuje tipično izrezovanje buč, ki je aktivnost, ki se za razliko od ostalih, letos ne bo bistveno razlikovala. Edino, kar lahko spremeniš, je, da svoje izdelke deliš na družbenih omrežjih ter svojo skupnost sledilcev povprašaš o njihovem praznovanju noči čarovnic 2020.

Izdelava kreativnih kostumov

Današnja družba je znana kot moderna potrošniška družba, ki stalno spremlja novosti ter trende v potrošniškem svetu. Zato velika večina ljudi ne pomisli več, da lahko s svojimi rokami ustvarijo marsikaj, to pa velja tudi za strašljive kostume, ki so značilni za noč čarovnic. Potrebno je le pobrskati po omari, najti stare, neuporabne kose oblačil, ki jih lahko na kreativni način spremenimo v uporaben, strašljiv kostum. Poleg tega, da bo naše dejanje okolju prijazno, bomo pametno izkoristili tudi svoj čas.

Ogled Halloween filma

Ali se tudi ti po napornem dnevu najraje usedeš pred domač televizijski ekran ter pogledaš kvaliteten in zanimiv film? Potem je letošnja koronska noč čarovnic kot nalašč zate. Ob domačih, že prej pripravljenih strašljivih, sladicah lahko svoj dan zaključiš z ogledom halloween filma. Na tak način boš najbolje zaključil praznovanje te prilagojene, a vendarle zabavne velike noči.

Omenjenih 7 nasvetov bi ti lahko pomagalo doseči razvedrilno in kreativno praznovanje v času koronakrize. Na tak način, kljub omejitvam, ne bi bil prikrajšani do aktivnosti, ki jih ljudje po navadi izvajajo v času halloweena. Ta praznik so namreč ovekovečili kot praznik, ki je namenjen odganjanju nesreče. Morda pa nam bo z letošnjim praznovanjem noči čarovnic uspelo odgnati ne le nesrečo, ampak tudi covid-19.

Prejšnji članekFanfara Live – marketinška konferenca v tvoji sobi
Naslednji članekŠtudent kuha: top recepti za pripravo kostanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.