Študent kuha: top recepti za pripravo kostanja

Vonj po pečenem kostanju je eden najlepših delov jeseni. Popoldanski sprehod po mestu se mora končati s postankom pri prodajalcu kostanja. Letos smo žal prisiljeni več časa preživljati doma, kar pa ne pomeni, da ne moreš uživati v slastnem kostanju! Pripraviš si ga lahko kar doma, za to pa ne potrebuješ žerjavice.

Simpl peka v pečici

Če imaš pečico, je pol tvojega dela že končanega. Kostanj najprej pripravi tako, da narediš podolgovato zarezo na obe strani. Pečico ogrej na 270 stopinj celzija, in sicer na program ŽAR – samo tako bo koža odstopila od kostanja. Na pekač položi papir za peko in nanj kostanj, ki ga rahlo pošpricaš z vodo. Vse skupaj daj na najvišjo stopničko ogrete pečice za približno 20 minut. Vmes kostanje še nekajkrat pomešaj. Ko so pečeni, jih zavij v krpo in pusti, da se malo spočijejo. Nato je čas za pojedino! Kostanj se bo zelo lepo luščil ravno zaradi programa pečice in visoke temperature.

Peci kostanj na odprtem ognju, dokler ni zlate barve.

Ni pečice, ni panike

Če nimaš pečice, lahko kostanj spečeš tudi na štedilniku. Pri tem uporabi staro ponev, če je le mogoče litoželezno, in nikakor ne tefalne! Uporabiš lahko tudi posodo z luknjami, ki je posebej narejena za peko kostanja. Kostanj ponovno pripravi tako, da narediš podolgovato zarezo na obe strani. V segreto ponev ga daš toliko, da prekriješ dno posode. Peka traja približno 20 do 30 minut, ne pozabi vmes premešati kostanjev. Ko so pečeni, jih ponovno zavij v krpo in pusti, da se kostanji spočijejo.

Peka kostanja na odprtem ognju

Kuhan kostanj ni samo za babice

Čeprav pri kuhanju kostanj ne diši tako lepo kot pri peki, je vseeno zelo okusen. Imaš pa več dela z njim, ker ga moraš lupiti. Tako da si to opravilo mogoče rezerviraj za dolgočasno nedeljsko popoldne. Kostanj ponovno pripraviš tako, da narediš podolgovato zarezo na obe strani, pazi, da prerežeš samo lupino. V rahlo slanem kropu ga kuhaš približno 40 minut. Kuhanega je nato najbolje takoj pojesti, ko je še dovolj topel, je pa dober tudi hladen.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKako praznovati noč čarovnic v času korone
Naslednji članekConnery… Sean Connery

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.