Connery… Sean Connery

Ko je 25. avgusta letos dopolnil 90 let, mu je čestital cel svet. In ko je njegova družina sporočila, da se je poslovil od tega sveta, mu je prav tako čestital cel svet. Gospod Connery je v svojih vlogah razveseljeval mnoge generacije in za to se mu zahvaljujemo. Postal je James Bond in navdihnil mnoge, bil je kralj Richard, bil je zmaj Draco, poveljnik podmornice in oče Indiani Jonesu. Bil je dobitnik oskarja, dveh nagrad BAFTA, treh zlatih globusov in bil povišan v viteza s strani britanske kraljice.

Bond … James Bond

Leta 1962 je prvič zaigral agenta 007 in tako se je začelo. Kljub nekaj vlogam pred tem, je svetovno slavo doživel kot James Bond. Dr. No, Iz Rusije z ljubeznijo, Goldfinger, Operacija Grom in Samo dvakrat se živi. Prvih pet filmov o najbolj slavnem agentu ga je izstrelilo med zvezde. Že s temi filmi se je zapisal v zgodovino, a se vloge malo naveličal pa se nato spet vrnil za svojega zadnjega Diamanti so večni. Od vloge se je tako poslovil leta 1971, a roko na srce je ni nikoli zapustil. Za vedno bo lomilec ženskih src in tisto, kar si moški želijo biti. James Bond.

Z Michaleom Cainom in Christopherjem Plummerjem je zaigral v filmu Mož, ki je želel postati kralj (1975). Ob Audrey Hepburn je zaigral kot Robin Hood v filmu Robin in Marian, ki ga je kritik Roger Ebert opisal z besedami: »Connery in Hepburn blestita. Videti je, kot da sta res zaljubljena.« V evropski produkciji filma Ime rože je bil nagrajen s prvo BAFTO. Istega leta (1986) je zaigral starejšega mentorja v filmu Highlander.

Fantastično obdobje je kronal z vlogo policista v filmu Nedotakljivi (1987), ki mu je prinesla edinega oskarja. V naslednjih nekaj letih je nastopil še v Indiani Jonesu kot njegov oče in si s tem pridobil še nekaj nagrad in nominacij. Klasike devetdesetih pa so Lov na rdeči oktober, Alcatraz, Past, Robin Hood: Princ Tatov in Zmajevo srce, kjer je posodil glas zmaju Dracu. Preden se je upokojil, je sicer zaigral v nekaj filmih, ki niso bili najboljši in zavrnil vloge v trilogijah Gospodar prstanov in Matrica, ker ni razumel scenarija. Odšel je v zaslužen pokoj, a pred tem si je prislužil še nekaj. Petega julija 2000 ga je kraljica Elizabeta povišala v viteza in s tem je okronal bogato filmsko kariero.

Sir Thomas Sean Connery
Sir Thomas Sean Connery

25. 8. 1930 – 31. 10. 2020

Sir Sean Connery je v noči na 31. oktober umrl v spanju, je sporočila njegova družina. »Vsi si prizadevamo razumeti ta dogodek, saj se je zgodil šele pred kratkim, čeprav se je moj oče že nekaj časa slabo počutil,« je še dejal. »Žalosten dan za vse, ki so poznali in ljubili mojega očeta, ter žalostna izguba za vse ljudi po vsem svetu, ki so uživali v čudovitem daru, ki ga je imel kot igralec,« je povedal njegov sin.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudent kuha: top recepti za pripravo kostanja
Naslednji članekNajboljše serije za noč čarovnic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.