Stanovanje vs. študentski dom

Srednješolskih dni je konec in s tem tudi toplega domačega bivališča, vsakdanjih okusnih kosil izpod rok tvoje drage mame ali babice ter domače postelje. It’s time to change your life. Odhajaš v svet in treba si bo poiskati nov dom – vsaj začasni. Veliko bodočih študentov se znajde pred dilemo: si poiskati stanovanje ali živeti v študentskem domu? Predstavljamo ti obe strani bivanja v študentskih letih, na tebi pa je, da izbereš. Pa poglejmo …

Slabosti in prednosti stanovanja

Slabosti:

✔️ Stroški predstavljajo slabo stran udobja, ki ga prinese stanovanje. Za sobo, ki ni v središču Ljubljane in meri 28 kvadratnih metrov, boš odštel kar 180 €, v centru mesta pa bi bila tvoja denarnica za isto sobo lažja kar za 360 € mesečno.

Prednosti:

✔️ V stanovanju si sam svoj šef, sploh če imaš svojo sobo. Prideš, ko prideš, greš, ko greš.

✔️ Za stanovanje se pogosto odločijo študenti, ki pri učenju potrebujejo mir in tišino. Stanovanja oziroma sobe se nahajajo v stanovanjskih blokih, kjer živijo tisti, ki jih vsak dan čakajo služba, vrtec, šola, zato je mir tam skoraj zagotovljen.

✔️ Brez dvoma imaš v sobi oziroma v stanovanju več zasebnosti kot pa v študentskem domu (razen, če imaš samsko sobo), kjer si svoj kvartir po navadi deliš še z eno osebo in se ne moreš nikamor umakniti.

✔️ Dobra lastnost obeh nastanitev oziroma življenja v študentskih letih na sploh pa je, da te novo okolje prisili k drugačnemu življenjskemu stilu, kot ga imaš v hotelu mama.

Slabosti in prednosti študentskega doma

Slabosti:

✔️ prva je zagotovo to, da nimaš vedno miru.

✔️  sostanovalska loterija, saj nikoli ne veš, kakšnega cimra boš dobil.

✔️ tvoj življenjski prostor je manjši kot v stanovanju.

Prednosti:

✔️ Družba. V študentskem domu boš spoznal svojo drugo družino, ki ti bo stala ob strani v najlepšem obdobju tvojega življenja.

✔️ Kot že rečeno, je takšen tip nastanitve zagotovo ugodnejši kot soba v stanovanju. Povprečna subvencionirana cena študentske sobe v Ljubljani je približno 72€.

✔️ Tako kot v stanovanju se moraš tudi v študentskem domu naučiti, kaj skuhati, si oprati oblačila, se sam spomniti, da moraš zamenjati posteljnino, in skrbeti za to, da nimaš praznega hladilnika.

✔️ Ob ljudeh, ki so v enaki situaciji kot ti in ti pomagajo, da odrasteš, se naučiš potrpežljivosti, sobivanja, nesebičnosti in pomena iskrenega prijateljstva.

Študentska soba
Odločitev o tem, kam bi raje šel, je samo tvoja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.