31. marec – dan prostih formatov

Ljubljana, 29. marec – V sredo bo tudi v Sloveniji zaznamovan svetovni dan prostih formatov. Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem

Slovenska skupina podpornikov FSFE (FSFE Fellowship skupina Slovenija) bo dan zaznamovala z vrsto aktivnostmi. Dopoldne bodo kot posebno priznanje za dosežke na tem področju Vrhovnemu sodišču RS podelila torto, v večernih urah pa bodo v Kiberpipi (Kersnikova 6, klet) potekala predavanja in okrogla miza.

Zakaj potreba po svobodi dokumentov?

Živimo v času, v katerem se papirnate oblike shranjevanja podatkov večinoma menjajo za digitalne. Svoboda dokumentov je torej nujna za obstoj vaših dokumentov neodvisno od aplikacij s katerimi jih ustvarjate in vam omogoča neomejeno menjanje različnih aplikacij.

Svoboda dokumentov in demokracija

Elektronski zapisi dandanes vsebujejo zapise vlad kot so podatki o davkih in zapisniki zasedanja parlamenta. Za zagotovitev delujoče demokracije je potrebno poskrbeti, da ti dokumenti vedno ostanejo v nadzoru vlade. Podobno velja tudi za vso interakcijo med vlado in prebivalci, ki ne bi
smela biti nikoli odvisna izključno od zaprtih izdelkov komercialnih ponudnikov.

Svoboda dokumentov in vaše finance

Open Document Format [ODF] (ang. za „odprt format dokumentov”) in ostali odprti standardi so nujni za obstoj svobodnega trga in zagotavljajo konkurenco med ponudniki, ker omogočajo uporabnikom neovirano izbiro aplikacij. Konkurenca praviloma zagotavlja boljšo kvaliteto izdelkov in nižje cene za vse, vključno z vami.

Kako doseči svobodo dokumentov?

Povejte ostalim o svobodi dokumentov. Na svojo spletno stran dodajte povezavo na stran DFD. Pričnite z uporabo ODF formata. Če vaša trenutna pisarniška aplikacija ne podpira ODF, jo lahko zamenjate z drugo. Seznam podprtih aplikacij najdete na spletni strani DFD.

Priznanje FSFE Fellowship Slovenija za 2010

Predstavniki FSFE za Slovenijo so odločili, da bodo ob prvem DFD v Sloveniji sledili evropski tradiciji nagrajevanja institucij, ki izstopajo s svojo podporo odprtim standardom. Vrhovnemu sodišču, nosilcu informatizacije v sodstvu, bodo v priznanje dosežkov predali torto ne zgolj zaradi uporabe odprtih formatov, ampak tudi zelo velikopoteznih in tehtnih odločitev kako čim bolje izrabljati odprte formate, standarde in kodo.

VABILO

FSFE Fellowship skupina Slovenija vas vabi na prvo praznovanje Dneva svobode dokumentov, ki bo potekalo v sredo, 31. 3. 2010 od 18.00 ure naprej v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana).

18.00: Uvodni nagovor – Matija Šuklje, FSFE Fellowship, skupina Slovenija
18.15: „Kratek uvod v odprte vrste zapisov in standarde” – Matija Šuklje, FSFE
Fellowship, skupina Slovenija
19.00: „Uporaba odprtih standardov na slovenskih sodiščih” – Bojan Muršec
in Gregor Strojin, Vrhovno sodišče
19.45: „Odprte vrste zapisov in večpredstavnost” – Andrej Čremožnik, FSFE
Fellowship, skupina Slovenija
20.30: Okrogla miza
do 22.00: Druženje (s prigrizki)

Kontakt za več informacij:

Matija Šuklje,
koordinator FSFE Fellowship skupine Slovenija
GSM: +386 41 849 552
e-mail: matija@suklje.name
Več o DFD na: http://documentfreedom.org/Main_Page/sl
Več o FSFE Fellowship, skupini Slovenija: http://wiki.fsfe.org/groups/Slovenia

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.