Mednarodni vrtiljak 2010

esor za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze na Primorskem že petič organizira projekt Mednarodni vrtiljak, ki temelji na spodbujanju študijske mobilnosti, prostovoljstva in spoznavanja različnih kultur.
Mednarodni vrtiljak bo letos trajal štiri dni, od ponedeljka, 29. marca 2010, do četrtka, 1. aprila 2010, znotraj katerih se bodo zvrstili zanimivi in pestri brezplačni dogodki.

Mednarodni vrtiljak je sestavljen iz dveh sklopov – iz izobraževalnega in sprostitveno-zabavnega. Izobraževalni del predstavljajo različna informativna predavanja s strani organizacij, oziroma programov, ki spodbujajo študijsko mobilnost (CMEPIUS, EVS, AIESEC, Ad futura). Sprostitveno-zabavni del predstavljajo tri tematske delavnice, in sicer: indijska kuharska delavnica, plesna delavnica latinsko-ameriških korakov in tolkalska delavnica arabskih ritmov.

Mednarodni vrtiljak se bo pričel z informativnim predavanjem CMEPIUSA (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja), na katerem bodo predstavljeni programi mobilnosti, ki so vključeni v EU program Vseživljenjsko učenje. Predstavniki mednarodne pisarne Univerze na Primorskem (UP) pa bodo predstavili že obstoječe mednarodne programe izmenjav in praks, ki se izvajajo na UP.

V torek se bosta predstavili dve mednarodni prostovoljski organizaciji: EVS (European Voluntary Service, v slovenščini Evropska prostovoljna služba) in AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales). Predstavljen pa bo tudi ŠOUP-ov prostovoljski projekt PreProstoVoljni.

Zadnje informativno predavanje bo zanimivo za tiste, ki si želijo študentska leta preživeti na študiju v tujini, vendar nimajo dovolj finančnih prihodkov in ne vedo, kako jih pridobiti. O tem bo spregovorila predstavnica Ad Future (Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije).

Na delavnicah, ki bodo prav tako organizirane v okviru Mednarodnega vrtiljaka, se bodo udeleženci znašli v neposrednem stiku z arabskimi ritmi, indijsko kuhinjo in latinsko-ameriškimi plesi ter tako spoznavali druge kulture in njihove posebnosti. Obiskovalci si bodo lahko greli dlani na tolkalih, na katerih bodo preigravali arabske ritme. Tolkalsko delavnico arabskih ritmov v Gledališču Koper bo vodil Onufrious Tsavaris. V restavraciji Koš v športni dvorani Bonifika bodo obiskovalci spoznavali in okušali indijsko hrano na indijski kuharski delavnici. Vodila jo bo Indijka Sasikala Perumal. Nazadnje pa se bodo lahko udeleženci razgibali v latinsko-ameriških ritmih v prostorih ŠOUP, na Pristaniški ulici 3 v Kopru, pod vodstvom učitelja plesa Mateja Marna.

V okviru Mednarodnega vrtiljaka bo v sredo potekal tudi mednarodni večer, na katerem bodo tuji študentje, ki so trenutno na izmenjavi na Univerzi na Primorskem, predstavili Škotsko in Irsko.

Zaključni večer Mednarodnega vrtiljaka se bo odvil v četrtek v MKSC Koper, Gregorčičeva 4 v Kopru, kjer se bodo udeleženci zabavali ob ritmih latinsko-ameriške in indijske glasbe ter pokušali indijsko hrano, ki jo bodo pripravili na kuharski delavnici.

Namen Mednarodnega vrtiljaka je študentom na sproščen, zabaven in poučen način približati različne vidike tujih kultur ter idejo mednarodne izkušnje. Vabljeni so vsi, ki bi radi v prihodnosti odšli v tujino ali bi radi spoznavali druge kulture iz varnega domačega pristana. Udeležba je brezplačna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.