47. Seminar Študentske borze

Študentska borza je pripravila že svoj 47. Seminar z naslovom: Naložbene možnosti – še špekuliraš ali že investiraš?. V dobri uri in pol so lahko obiskovalci dobili najnovejše formacije s področja investiranja, izvedeli za zadnje trende plemenitenja denar
Zoran Bosančić, vodja Študentske borze, je z začetnim nagovorom pozdravil vse udeležence 47. Seminarja Študentske borze in tako tudi javno prevzel funkcijo vodje Študentske borze od dosedanjega vodje, Klemna Medveda. Sledila je svečana podelitev diplome letnemu nagrajencu Študentske borze, Petru Žavbiju, ki so mu jo podelili Zoran Bosančić, vodja Študentske borze, Jernej Štromajer, predsednik ŠOU v Ljubljani in dr. France Arhar, predsednik uprave UniCredit Banke Slovenija. Peter Žavbi je poleg diplome prejel tudi kotizacijo na 4. Posvet finančnikov in celoletno naročnino na mesečnik Navtika.

V plavi dvorani Ekonomske fakultete v Ljubljani se je okrogla miza nadaljevala z razpravo o aktualnih temah. Svoje bogate izkušnje so z obiskovalci delili: dr. France Arhar, predsednik uprave UniCredit Banke Slovenija, mag. Igor Erker, član uprave, Ilirika Investments, Gregor Sakovič, direktor Sektorja za marketing, NFD, Peter Slapšak, direktor podjetja Elementum, in Andrej Šketa, predsednik uprave Ljubljanske borze. Z gosti se je pogovarjal Srečko Pirtovšek, glavni in odgovorni urednik revije Kapital.

Gostje okrogle mize imajo povečini optimističen pogled na prihodnje borzno trgovanje. Tako je dr. France Arhar napovedal rast delnic še v četrtem kvartalu letošnjega leta, a opozarja, da se »v prvem kvartalu prihodnje leto pričakuje že prvi nihaj«. Podobnega mnenja je tudi Peter Slapšak, direktor Elementuma, ki trdi, da najhujšega še nismo dočakali in ga skrbi, da »rast, ki je bila v zadnji polovici leta ni realna«. To pojasnjuje s padcem investicij v zadnjem času, z zmanjšanim zaposlovanjem in zastoja v razvoju nekaterih podjetij. Optimistično vzdušje okrogle mize je popravil mag. Igor Erker, ki je dodal, da narava posla, v katerem dela, pričakuje od njega optimizem in da ta optimizem od njega pričakujejo tudi vlagatelji. Tudi Gregor Sakovič pravi, da »kriza dejansko je priložnost, vendar«, opozarja, »ne na kratek rok«. Sakovič se je strinjal z Andrejem Šketo, ko je trdil, da ima Ljubljanska borza še priložnost za rast. Tako je Šketa prepričan, da lahko »domača borza veliko bolje poskrbi za vlagatelja kot pa tista npr. v Londonu«. Tudi sicer Šketa opozarja na pomembno vlogo informacij pri odločanju v investicije. Pravi: »če razmišljate o nakupu delnic nekega kitajskega podjetja, o katerem ne veste ničesar, je prva napaka že storjena«. Da je bilo teh napak v preteklosti kar precej, so se strinjali vsi gostje okrogle mize Študentske borze, dr. Arhar pa je za konec dodal še, da celotna slika le ni tako črnogleda kot je prikazana v javnosti. Pravi: »95% slovenskih podjetij je malih ali srednje velikih, mi pa se pogovarjamo samo o težavah velikih 5%«. »Obstajajo podjetja, ki so v krizi povečala svoje dobičke, a se o njih praktično ne govori«, je še dodal.

Več na www.studentska-borza.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.