64. FESTIVAL DE CANNES

Nagrade so podeljene

Z zlato palmo za najboljši film je bilo na festivalu nagrajeno The tree of life (Drevo življenja) režiserja Terrencea Malicka, ki se nerad pojavlja v javnosti in ga na podelitvi ni bilo, eliptično posneto zgodbo o teksaški družini iz petdesetih let preteklega stoletja, v kateri je izpostavljen odnos med sinom in očetom, postavi vzporedno z zgodbo o skrivnostnosti vesolja ter z njim življenja samega. Namesto režiserja je nagrado prevzel producent filma Bill Pohlad. Povedal je, da je za zmagovalnim filmom je dolga pot. Film je režiser želel prikazati že na lanskem festivalu, a je bila potrebna dodelava filma.

S podelitvijo zlate palme za najboljši film in drugih nagrad se je 64. mednarodni filmski festival v Cannesu tudi končal. Veliko nagrado so si razdelili brata Dardenne za film Le Gamin Au Velo (Fantič s kolesom) in turški režiser Nuri Bilge Ceylan za film Anatolia (Bilo je nekoč v Anatoliji). Režiserka Maiwenn Le Besco je prejela nagrado žirije za film Polisse.

Za najboljšo igralko je bila nagrajena igralka Kirsten Dunst za vlogo v filmu Melancholia režiserja Larsa Von Trierja, Nagrado za najboljšo režijo je prejel danski režiser Nicolas Winding Refn za režijo žanrsko krvavega filma noir Drive, zgodbo o kaskaderju v hollywoodskih filmih, ki se v prostem nočnem času pusti najeti za voznika pri pobegih ter naključno postane tarča losangeleške mafije.

Zlato palmo za najboljšega igralca je Catherine Deneuve izročila Jeanu Durjardinu, glavnemu igralcu v filmu The Artist (Umetnik). Scenarist leta je postal Joseph Cedar za film Footnote (Opomba pod črto).

Nagrajence je izbirala devetčlanska žirija, ki ji je načeloval igralec in režiser Robert De Niro. Žirija je zmagovalce izbrala med 20 filmi v tekmovalnem programu.

V tekmovalnem programu letošnjega festivala so v Cannesu tudi prikazali novi film španskega režiserja Pedra Almodovarja La Piel Que Habito, v katerem je zaigral Antonio Banderas, festival pa je sklenila projekcija filma Les Bien-Aimes Christopha Honora. Med letošnje favorite za zlate palme so v precej izenačeni konkurenci poznavalci upravičeno uvrščali predvsem zmagovalni film The Tree of Life ameriškega režiserja Terrencea Malicka, v katerem igrata glavni vlogi Brad Pitt in Sean Penn. Med preostalimi favoriti za nagrade so omenjali tudi film Le Havre Finca Akija Kaurismakija, črno-beli francoski film The Artist režiserja Michela Haznaviciusa in Almodovarjev triler La Piel Que Habito.

Bertolucci in Belmondo že nagrajena
Častno zlato palmo za življenjsko delo so letos že podelili italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju, ki je zaslovel s filmi Konformist (1970), Zadnji tango v Parizu (1972) in Dvajseto stoletje (1976). Zlato palmo za življenjsko delo je prejel tudi Jean-Paul Belmondo, ikona novega vala francoskega filma.
Poleg De Nira so letošnjo cansko žirijo sestavljali še argentinska igralka in producentka Martina Gusman, kitajsko-hongkonška producentka Nansun Shi, ameriška igralka, producentka in scenaristka Uma Thurman, norveška pisateljica Linn Ullmann, francoski režiser Oliver Assayas, britanski igralec in producent Jude Law, režiser Mahamat Saleh Haroun iz Čada ter kitajsko-hongkonški režiser in producent Johnnie To.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.