Mali festival zaključnih predstav

Dramska šola Barice Blenkuš vas med 27. in 29. majem vabi na Mali festival zaključnih predstav.

V okviru treh festivalskih dni se bo v Plesnem teatru Ljubljana na Prulah zvrstilo kar sedem gledaliških predstav, projekcija filma ter predstavitev filma v nastajanju, ki so jih pripravili slušatelji različnih programov Dramske šole Barice Blenkuš. Na že 21. Malem festivalu zaključnih predstav se bodo gledališke skupine od mlajših osnovnošolcev do odraslih poigravale z različnimi družbeno relevantnimi temami. Tako se bodo spopadali s problematikami odtujenosti in drugačnosti, družinskih odnosov, računalniške in drugih odvisnosti ter obsedenosti, intimnimi problemi in ujetostjo sodobne ženske.

Vseh devet zaključnih projektov je plod celoletnega dela priznanih pedagogov Dramske šole Barice Blenkuš in njihovih slušateljev. Boštjan Štorman, Lucija Ćirović, Barbara Pia Jenič, mag. Maruša Geymayer-Oblak, mag. Barbara Krajnc, Špela Kuclar, Dario Varga in Barbara Žefran so svoje dramsko znanje na poglobljenih in kreativnih učnih urah prenesli na svoje učence ter jim omogočili izpopolnjevanje in nadgrajevanje svojih gledaliških veščin. Rezultate njihovega obojestranskega truda je širša javnost lahko spoznala že na Javnih vajah Dramske šole Barice Blenkuš, ki so potekale med 9. in 12. majem v Parku Tabor in tako popestrile dogajanje v Kulturni četrti Tabor. Nekaj utrinkov najdete na naši spletni strani in Facebooku.

Dramska šola Barice Blenkuš, ki deluje od leta 1990, je neprofitna gledališka šola in eden izmed centrov otroške, mladinske in ljubiteljske gledališke ustvarjalnosti za odrasle v Sloveniji. Več kot 20 let truda in dela je bilo usmerjenega predvsem v dostopnost in odprtost za vse tiste, ki želijo preizkusiti lastne retorične sposobnosti in izživeti svoje gledališke talente ter ustvarjalno preživeti prosti čas. Priznani dramski pedagogi nudijo slušateljem vse našteto in še kaj več, vse gledališke entuziaste pa vabijo k zgodnjemu vpisu do 30. junija, ko nudi Dramska šola Barice Blenkuš 10 % popusta. Več informacij najdete na spletni strani www.dsbb.si in Facebooku (http://www.facebook.com/info.dsbb).

Razpored z opisi predstav:

27. maj ob 18:00: Igrajmo se Odiseja
Tematika: Otroški način predstavitve evropske kulture
Program: Mlajši osnovnošolci – začetni
Mentor: Boštjan Štorman
Opis predstave: Medtem, ko so drugi osvajalci Troje že zdavnaj srečno prispeli domov, Odisej še vedno išče pot, ki bi ga pripeljala nazaj na rodno Itako. Na tej poti ga čaka kopica različnih dogodivščin, ki skozi otroško domišljijo dobijo nekoliko drugačno podobo.

27. maj ob 19:00: Pismo!
Tematika: Odnosi v družini, povezanost in odtujenost
Program: Starejši osnovnošolci – začetni
Mentorica: Lucija Ćirović
Opis predstave: Rdeča nit predstave so pisma. Pisma, ki prispejo in pisma, ki nikoli ne pridejo do svojega cilja. Pisma, ki presenetijo, raznežijo, razočarajo, spremenijo življenje in tok dogodkov ali pa samo prinesejo novico. Pisma, ki zahtevajo in pisma, ki ponujajo, pisma, ki so že od vedno nosilci sprememb, dobrih ali slabih.

28. maj ob 17:30: Hiša II
Tematika: Sobivanje drugačnosti
Program: Mlajši osnovnošolci – nadaljevalni
Mentor: Boštjan Štorman
Opis predstave: Pred mnogimi leti je na tem mestu stala sirotišnica Agate Wloob. Bilo je neke jasne noči in otroci so imeli krasen večer. Pripravljali so se na praznovanje duhov. Še posebej zagreti so bili otroci iz sobe 13 in delavke v sirotišnici so jih imele zelo rade. Vendar jih drugi otroci, ki so se ob tem počutili izobčeni, niso marali. Odločili so se, da zbežijo, sirotišnico pa zažgejo. Predstava je nadaljevanje zgodbe s katero se je ta skupina predstavila na lanskem Malem festivalu zaključnih predstav Dramske šole Barice Blenkuš.

28. maj ob 18:30: Paralelni svet
Tematika: računalniška odvisnost, moderne tehnologije, medsebojna pomoč in nadnaravno
Program: Starejši osnovnošolci – nadaljevalni
Mentorica: Lucija Ćirović
Opis predstave: Je navaden, običajen dan. Vsak je z nečim zaposlen: eni na računalniku igrajo igrice, drugi v trgovini zlagajo artikle na police ali v kuhinji lupijo krompir, tretji vadijo za glasbeni nastop, četrti okrevajo po prekrokani noči. Vse je tako kot je treba, do trenutka, ko se zgodi nekaj nerazložljivega kar poveže osebe v isto zgodbo.

28. maj ob 19:30: Future Facebook
Tematika: Facebook manipulacija in odtujevanje
Program: Master-class za starost od 14 do 19 let
Mentor: Špela Kuclar
Opis dogodka: Slušatelji bodo na kratko skozi intervju predstavili nastajanje kratkega filma Future Facebook. V nekaj minutah bomo dobili vtis o filmu, ki nastaja ter o skupini, ki ga pripravlja.

28. maj ob 19:30: Suzn
Tematika: Ujetost sodobne ženske
Program: Odrasli – intenzivni
Mentorica: Barbara Pia Jenič
Opis predstave: Predstava govori o SUZN, ki je lačna življenja, pristnega, iskrenega, čistega, srčnega, plemenitega … A okolica v kateri živi, ji ne nudi prave hrane; družbena pravila jo utesnjujejo, pravi, da ne verjame v ljudi, ki hodijo v cerkev le zaradi zunanje drže. Slušateljice skupine igrajo vlogo Suzn v različnih časovnih obdobjih. Vsaka je Suzn in ena Suzn so vse skupaj.

29. maj ob 17:00: Vaš stres je naša skrb ali Obsedenosti, odvisnosti in druge sladkosti
Tematika: Odvisnost
Program: Odrasli – nadaljevalni
Mentorica in somentorica: mag. Maruša Geymayer-Oblak in mag. Barbara Krajnc
Opis predstave: Turistični avtobus na izletu. Lepote Italijanskega Mediterana. Žal – avtobus se pokvari. Skupina potnikov obtiči v divjini in v teh posebnih okoliščinah so prisiljeni skupaj preživeti nekaj več ur, kot so nameravali. Spoznavajo se med sabo, razkrivajo, kdo so, maske počasi odpadajo … Pred nami se razprejo posebnosti vsakega posameznika in nekaj njihovih najbolj skritih lastnosti … Nekatere med njimi si že zaslužijo ime OBSEDENOST. Tiste, ki pa jih ne moremo več nadzorovati, nosijo nečastno ime ODVISNOST. In priznajmo, da prav vsak med nami kakšno pozna bolje, kot bi si želel priznati.

29. maj ob 18:30: Hudo! – zaključna predstava, posneta na film
Tematika: ironije slave
Program: Starejši osnovnošolci – začetni
Mentor: Dario Varga
Opis filma: Film je posnet po scenariju igre Marka Ravenhilla Hudo! Štiri dekleta se odločijo, da bodo postala slavna, zapustile svoje fante in hodile s slavnimi. Kakšne posledice bodo imele njihove odločitve?

29. maj ob 19:30: Moje življenje z menoj ali Življenju, z ljubeznijo! Jaz
Tematika: Intimni problemi današnje ženske, dekleta
Program: Odrasli
Mentorica: Barbara Žefran
Opis predstave: Predstava ima formo nekakšnega niza monologov, v katerih liki razmišljajo o svojem največjem problemu. Predstava poskuša resnost intimnih problemov prikazati v relativni, morda ironični luči. Človekovi intimni problemi ostajajo enaki, le vzroki zanje se s časom spreminjajo. Nekatere znamo rešiti, nekaterih ne, eni so rešljivi, drugi spet ne.

Več informacij lahko dobite na spletni strani šole www.dsbb.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.