7. april- Svetovni dan zdravja

Si vedel/a da je danes svetovni dan zdravja?Kaj je pravzaprav zdravje? Zdravje je pojem z zelo obsežnim pomenom. Večina ljudi ob besedi zdravje najprej pomisli na telesno zdravje. Telesno zdravje pomeni, da ne kažemo nikakršnih telesnih bolezenskih znakov, ter da za telo dobro skrbimo z rednim gibanjem in ga ne izpostavljamo ekstremnim pogojem kot so mraz, vročina, itd… Vendar pa telesno zdrav človek ni nujno zdrav, saj poznamo še kar nekaj oblik zdravja, ki nas združeni v celoto naredijo zdravega. Te oblike zdravja se med seboj izpolnjujejo in če porušimo stabilnost ene oblike zdravja kmalu sledijo še druge.

TELESNO ZDRAVJE;

To je stanje v katerem se počutimo dobro, saj nas nič ne boli, naše telo je spočito vendar vseeno razgibano (ne zakrnelo), ter čisto, umito in ne zanemarjeno. Razlog, da se počutimo dobro je optimalno delovanje telesa, normalno dihanje, delovanje srca, jeter, ledvic ter vseh ostalih telesnih organov. Ko nekaj v telesu ne deluje več normalno, se telesno zdravje poruši in zbolimo. Večino bolezni povzročijo vnosi tujih organizmov ali snovi, v naše telo, ki napadajo naše organe in jih tako slabijo.
SOCIALNO ZDRAVJE;
Pomeni dobro počutje v okolju v katerem živimo. Pomeni da se dobro razumemo z ljudmi okoli nas in da se ljudje enako počutijo ko so v naši bližini. Z dobrim socialnim zdravjem preprečujemo duševne bolezni kot je depresija.

DUŠEVNO ZDRAVJE;
Duševno zdravje ne pomeni le ne imeti duševne bolezni, ampak je odvisno od mnogih dejavnikov, ki jih srečujemo na svoji poti življenja. Nanj močno vpliva človekovo notranje psihično stanje (da imamo radi sebe in da smo srečni). Velik vpliv imajo tudi naši cilji in naloge v življenju, saj z dosegom teh ciljev in nalog ohranjamo duševno zdravje. V nasprotnem primeru, ko ne dosežemo zastavljenih ciljev in nalog, se duševno zdravje lahko poruši v trenutku. Zato si je treba v življenju zastavljati cilje, ki so dosegljivi in narediti vse, da te cilje dosežemo

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.