7 let spodbudnega vpliva na proaktivne mlade v Sloveniji

Grad Fužine je včeraj, 22. novembra 2016, prekipeval od pozitivne energije. Stare poti so se spet križale, dvorana pa je bučala od klepetavih in nasmejanih obrazov, ki so nestrpno pričakovali začetek praznovanja 7. obletnice Zavoda Ypsilon.

Slediti željam svojega srca ali izpolnjevati pričakovanja drugih?

Osrednji gost Scott L. Steward, večkrat nagrajeni profesor iz Chicaga, je v svoji tridesetletni karieri dosegel mnoge uspehe z mladimi podjetniki. Navdihuje jih, da razvijajo svoj potencial in se ne ozirajo na mnenja drugih. Dokler delamo dobro, sledimo svoji viziji in drugim ne škodimo, smo na pravi poti, je povedal gostom 7. obletnice Zavoda Ypsilon na gradu Fužine.

Učiteljem in mentorjem polaga na srce, naj nikoli ne zatirajo idej mladih. Vsak mora dobiti priložnost, da svetu predstavi svojo idejo, predvsem pa dokaže sam sebi, da je sposoben seči k zvezdam. S svojim sporočilom je zajel bistvo prizadevanj Zavoda Ypsilon, ki že sedem let uspešno podpira mlade pri njihovih projektih. In ne brez rezultatov, saj mladi Ypsilonovci vsak dan s trdim delom dokazujejo, kako je mogoče uresničiti sanje.

»V trenutku, ko se odločiš, da sam sebe najbolj ceniš in se prenehaš ozirati na to, kako te bodo ocenjevali drugi, se izboljša tvoje življenje,« je njegov nasvet vsem, ki še vedno iščejo pot. Pomembno sporočilo dopolnjuje z mislijo, naj namesto razmišljanja o zaslužku in materialnem, usmerimo svoje moči v zasledovanje strasti, ki nas bodo ob koncu dneva osrečile. Kako uspeti? »Sooči se s strahom. Dokler ne delaš žalega drugim ljudem, se nimaš česa bati,« pravi Scott in pri tem priznava, da njegove misli niso nič posebno novega, a je po slišanih načelih težje živeti, kot se zdi na prvi pogled.

»Želimo izzvati ljudi, da naredijo nekaj iz sebe.«

S Scottovim sporočilom je 7. obletnica zaokrožila svoj namen: podariti priznanje prizadevnim mladim, organizacijam in podjetjem, ki v Sloveniji uresničujejo ideje za boljši jutri. Zato je Zavod Ypsilon v šestih kategorijah podelil nagrade Ypsilon +. Prek spleta smo prejeli 500 glasov za GenYalce 2016, PriYatelje 2016, DeYanja 2016, OrganYzacije 2016, MediYe 2016 in SodelovanYa 2016, strokovna komisija pa je izmed treh finalistov določila končne zmagovalce. Zmagovalci so prejeli inovativne skledice PUZZLE, ki simbolizirajo povezovanje doživetij, izdelala pa jih je Steklarna Hrastnik, ki je partner Zavoda Ypsilon in Ypsilon + nagrade.

GenYalec 2016 je postal Matija Goljar, ki je z Ustvarjalnikom na podjetniško pot pospremil že ogromno mladih. V njegovem delu je čutiti pozitivno filozofijo, da nas na poti k uspehu ne sme nič ustaviti. »Vedno je lepo videti, ko se na kupu zbere mnogo posameznikov, ki vsak na svojem področju delajo dobro,« je povedal o dogodku. Mladim svetuje, da je najpomembnejše storiti prvi korak in vztrajati na podjetniški poti.

Idrijski projekt TBI: mladi, mesto in dediščina je postalo DeYanje 2016, saj spodbuja mlade, da razmišljajo o razvoju svojega domačega kraja. Ljubljana ne sme biti edino mesto, kjer mladi lahko uspejo. Projekt TBI, pod katerim izhaja tudi revija TBI, dokazuje, da lahko po vsej Sloveniji spodbujamo živahno okolje dobrih idej.

PriYatelj 2016 je postal projekt BTC Campus, v katerega se je v zadnjih dveh letih vključilo 87 mladih, že 55 se jih je zaposlilo, samozaposlilo, vključilo v izobraževanje ali preselilo v tujino. Ob podpori partnerjev je BTC Campus pomagal mladim, da v času vedno glasnejših zahtev po fleksibilnosti na trgu dela uspešno sledijo svojim sanjam.

Svet na Kanalu A ne podaja le dnevnih novic, ampak ustvarja zgodbe. Odlikuje jih humanitarnost, saj so s svojim delom pomagali že mnogim, ki jim je življenje pokazalo zobe. Svet na Kanalu A je prejel nagrado za MediY 2016, da bi še naprej delali dobro in postali pozitiven zgled za Slovenijo, ki mora postati še bolj povezana in družbeno aktivna.

Izjemno sodelovanje med Sparom Slovenija, POP TV-jem in Ustvarjalnikom je rodilo uspešne podjetniške zgodbe, ki jih lahko spremljamo na malih zaslonih in prek spleta. Donald Rose, kreativni direktor Pro Plus in mentor mladih v Ustvarjalniku, je spoznal, da v življenju potrebujemo izzive, ki nas ženejo naprej. Mladim sporoča, naj presežejo ovire v svojih glavah: »Ne upoštevajte, kar so vas učili, ne upoštevajte vzorcev, ki ste jih dobili ali kar ste videli drugje, pri sosedih in kar vam govori družba. Stopite ven iz okvirjev. Takrat se bo začelo pravo življenje in lahko boste začeli ustvarjati.«

Premierno je Zavod Ypsilon podelil nagrado OrganizaciYa 2016, ki jo je prejela Mreža MaMa. Njihovo delo z mladinskimi organizacijami in mladinskimi delavci je navdih, da je treba zavihati rokave in delati za skupno dobro. Trudijo se za strukturirani dialog in mladim dajejo priložnosti, da na glas izražajo svoja mnenja. Naj bo nagrada Ypsilon + spodbuda in priznanje za nadaljevanje dela!

Kako napraviti korak, ki se ga najbolj bojimo?

»Ljudje, ki nas obdajajo, imajo pri tem velik vpliv. Član Zavoda Ypsilon sem ravno zato, ker sem tu obdan z ljudmi, ki so ta korak naredili. Če se družiš s tistimi, ki širijo tvoj miselni okvir in dajo vedeti z živim dokazom, da je možno storiti korak naprej, potem boš to začel verjeti in boš ta korak tudi naredil,« svetuje mladim Grega Čufer, ambasador mentorskega programa in alumni član Zavoda Ypsilon. Lani nagrajeni Naj mentoriranec je predal lovoriko trem mentorskim parom, ki so letos uspešno sodelovali v Mentorskem programu.

Milan Dragič in Tadej Grm, Bruno Sedevčič in Domen Čot ter Silvester Kmetič in Gabriela Lukman so ta živi dokaz, da mentorstvo prinaša dobre rezultate. »Domen je iz plašnega fantiča, ki je imel tisoč vprašanj in zastavil samo enega, naredil svoj veliki načrt in stopil v svoje čevlje, česar sem zelo vesel,« je svojega metoriranca pohvalil Bruno Sedevčič in dodal, da sta že prišla do točke, ko se mentor uči od svojega učenca.

Vsemu reci »DA« in se preizkusi

Med proaktivnimi perspektivnimi Ypsilonovci je težko izbrati, kdo je najboljši ali kdo nam je najljubši. Vsi so zgled, da se tudi t.i. izgubljena generacija, ki študira v času krize in po njej, lahko povzpne po lestvici uspeha. Kdo je najboljši med najboljšimi, so zato predlagali člani sami.

Nominirali so tri čudovite mlade ljudi: Jerneja Pišljarja, Tanjo Golčman in Gašperja Kosa. Na podlagi njihovih predstavitev na obletnici je občinstvo z aplavzom izbralo NaY Ypsilonovca 2016. To je postal naš Gašper, simpatičen član ABC pospeševalnika, od katerega lahko pričakujemo veliko: »Na začetku nihče ni dober, tudi jaz nisem, a vztrajam, ker verjamem, da bom na neki točki imel dovolj znanja in izkušenj. Ko pa pridem do tja, bo moje poslanstvo, da to delim z drugimi in prenesem na njih izkušnje ter jim ponudim možnost, kakršno sem sam dobil na začetku.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.