Praznična adventna doživetja po Evropi

Decembrski čas je kot nalašč za enodnevne izlete v bližnja mesta, ki zažarijo v predprazničnem času na še posebej lep način. Podajamo vam predloge za adventna doživetja.

Dunaj

Avstrijska prestolnica še posebej zaživi v prazničnem predbožičnem času. V mestu takrat skorajda ni hiše ali drevesa, ki ne bi bilo praznično okrašeno. Najživahneje je pred rotovžem, mestno hišo, kjer se odvija božično-novoletni sejem. Sicer pa se praznično obložene stojnice nahajajo na več lokacijah po vsem mestu. 

 

Salzburg

Slikovito staro mestno jedro, ki ga zaznamujejo dvorci in palače, decembra krasijo številne stojnice božičnega sejma. Mozartovo mesto bo prav tako kot številna druga velika mesta sijalo od bogato okrašenih ulic. Sprehodite se mimo Mozartovega trga z njegovim spomenikom, stolnice, kolegijske cerkve, rojstne hiše W. A. Mozarta in drugih zgodovinskih zgradb do trdnjave nad mestom.

 

Vasica Oberndorf

V tej avstrijski vasi si lahko ogledamo kapelico Svetega Nikolaja, v kateri je bila prvič izvedena »Sveta noč«. Na božičnem trgu lahko napišete in oddate božično pošto ali kupite priložnostno znamko, ki jo izdajo v ta namen.

 

Bratislava

Vse bolj priljubljena v predbožičnem času je slovaška prestolnica ob Donavi. Ogledate si lahko staro mestno jedro: Mozartovo palačo, Glavni trg, cerkev Sv. Martina, bratislavski grad, stolnico, Michalsko ulico, gledališče, predsedniško palačo in obiščete številne adventne stojnice.

Tik ob meji se lahko ustavite še v največjem avstrijskem outlet nakupovalnem središču Parndorf.

 

Zagreb

Glavno mesto Hrvaške je v zadnjih letih postalo prav tako precej obiskano v adventnem času. Središče mesta je zelo lepo okrašeno in ima več prizorišč prazničnega dogajanja.

Na glavnem trgu lahko prisluhnete številnim glasbenim skupinam, katerih nastopi so razvrščeni skozi celotni december. 

V bližini Zagreba oziroma kraja Čazma se nahaja zanimivo posestvo družine Salaj, ki vsako leto decembra okrasi svoje posestvo iz več kot milijon osemsto tisoč lučk, različnih figur, jaslic itd.

 

Graz

Nekaj posebnega je tudi mesto Graz, ki ga domačini radi imenujejo kar »peti letni čas«. Po vsem starem mestnem jedru nas k razvajanju vabi več kot deset prijetno oblikovanih adventnih tržnic. Največja posebnost mesta so jaslice iz ledu, ki v atrij Deželne hiše privabljajo številne obiskovalce od blizu in daleč. Za izdelavo biblijskih figur porabijo okrog 50 ton ledu, vsaka od figur pa tehta približno 800 kilogramov, nekatere tudi po tono. Za praznično vzdušje lepo poskrbijo z bogatim spremljevalnim programom, kot so adventno petje, koncerti gospelov, regionalni zbori in glasbene skupine, adventni sprehodi, povorka parkljev in še se kaj najde.

 

Steyr

V avstrijskem mestecu Steyr si lahko med drugim ogledamo pravi Božični muzej. Zelo lepa je njihova zbirka punčk in hišic ter angelčkov. Čeprav se adventni sejem po velikosti ne uvršča med večje v Avstriji, pa v primerjavi z drugimi ni toliko skomercializiran, stojnice niso nabito polne raznih neuporabnih predmetov. Adventne stojnice se nahajajo na več mestih in jih hitro prehodimo. Pred mestno hišo lahko prisluhnete koncertu adventnih in božičnih pesmi, si ogledate predstavo Steyrer Kripperl zadnjega tovrstnega lutkovnega gledališča v Srednji Evropi. Lahko se zapeljete z muzejskim vlakom po najstarejši avstrijski ozkotirni železnici ali pa s starim poštnim avtobusom do Christkindla. Tu se nahaja znamenita cerkev in ob njej Božična pošta. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.