8. april svetovni dan Romov

Romi po svetu 8. aprila, na obletnico prvega svetovnega kongresa Romov v Londonu leta 1971, praznujejo svetovni dan.

Romi so že domala tisočletje, od kar so zapustili svojo matično pradomovino Pandžab v Indiji, brezdomci in večni popotniki. Na indijski izvor Romov sklepajo raziskovalci zlasti iz jezikovnih podobnosti romskega jezika z jezikoma Hindi in Panjabi ter iz antropoloških posebnosti, kot so barva kože in oblika telesa, ki sta znacilni za severno Indijo. Selili in naseljevali so se po celem svetu.

Migracije Romov iz Indije so potekale v več tokovih. Glavni tok se pojavi v času muslimanske invazije v severno Indijo v zgodnjem 8. stoletju. Nekaj dodatnih invazij med 10. in 13. stoletjem je ponovno povzrocilo preseljevanje v Evropo. V jugovzhodno Evropo naj bi Romi prišli v zgodnjem 13. stoletju, v srednjo in vzhodno Evropo v štirinaj stem stoletj u ter v zahodno in severno Evropo v poznem 14. in zgodnjem 15. stoletju.

Med drugo svetovno vojno so jih nacisti obravnavali enako kot Jude – poskušali so jih izbrisati z zemeljskega oblicja. Vendar, drugace kot judovsko prebivalstvo, Romi sami niso imeli sredstev, da bi spregovorili o svoji usodi. Po drugi svetovni vojni je vojna na Balkanu povzrocila naslednje veliko etnicno “cišcenje” in eksodus Romov..

V Sloveniji so se prvi Romi naselili v 14. stoletju. Njihovo naseljevanje je potekalo predvsem v treh smereh: iz smeri Hrvaške so prišli današnji dolenjski Romi, iz Madžarske so prišli današnji prekmurski Romi, iz nemških dežel pa so prišli gorenjski Romi. Romi imajo tako že vec k-ot 500-letno tradicijo bivanja na slovenskih tleh. Poleg avtohtonih romskih skupin je v zadnjih desetletjih mogoce opaziti tudi mocan pritok romskih imigrantov iz držav nekdanje Jugoslavije. V obdobju avstroogrskih vladarjev Marije Terezije in Jožefa II. se je proces asimilacije Romov zelo zaostril. Prepovedano je bilo nomadsko življenje, preseljevanje iz kraja v kraj, opravljanje romskih tradicionalnih poklicev (zdravilstvo, zdravljenje konj in živine, trgovanje, zlasti prekupcevanje s konji, caranje, prerokovanje, kovanje, glasbeništvo in zabavljaštvo), medsebojno porocanje in govorjenje v romskem jeziku. Zapovedana pa je bila prisilna oddaja otrok v tujo prevzgojo.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.