8. mednarodni festival animiranega filma, Animateka

Med 5. in 11. decembrom bo v Ljubljani potekal letos že osmič zapored Mednarodni festival animiranega filma. Po zaključku festivala v Ljubljani se bo preselil še v Maribor, kjer si bodo animirane filme ljubitelji tovrstnih filmov lahko ogledali med 12. in 18. decembrom.

 

Nova produkcija kratkometražnega animiranega filma

Festival predstavlja novo produkcijo kratkometražnega animiranega filma v Vzhodni in Srednji Evropi. Je stična točka mednarodnega srečanja in izmenjave izkušenj avtorjev, študentov, selektorjev, novinarjev in občinstva. Izhaja iz redne kinotečne mesečne nanizanke, ki je vse od leta 1998 pridobila številno in raznoliko občinstvo. Še posebej so veseli še neuveljavljenih ustvarjalcev.

Letošnja novost je iskanje najbolj originalnega animiranega ringtona in ozadja za mobilne telefone. V sklopu festivala bo namreč potekal natečaj za računalniške in ostale animirane filme, namenjene objavi na spletu ali v mobilni telefoniji, t. i. Animateka AnimaWeb.

 

Različni programski sklopi

V vzhodnoevropskem in srednjeevropskem tekmovalnem programu se bo zvrstilo 45 filmov, v Slonovem tekmovalnem programu 34 filmov, v tekmovalnem programu evropskih študentov pa 35 filmov. V vzhodno- in srednjeevropsko panoramo je bilo izbranih 31 filmov, v Slonovi panorami bo na ogled 12 kratkih animiranih filmov.

Organizirajo tudi delovne zajtrke in srečanja z avtorji, okrogle mize, otroške delavnice, dvourne delavnice, kjer bomo spoznali nastajanje animiranega filma.

Filmi, ki so na ogled v osrednjem sporedu, se potegujejo za nagradi mednarodne žirije in občinstva.

V tekmovalnem programu kratkih animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope se bodo predstavili ustvarjalci animiranih filmov s tega področja. Kot zanimivost: najkrajši filmi so dolgi le slabo minuto, najdaljši pa nekaj čez 19 minut. V mednarodnem otroškem tekmovalnem programu Slon si bomo lahko ogledali tudi zanimive japonske filme. Med drugimi je tudi nekaj slovenskih.

 

Prizorišča

Vse filme si bomo lahko ogledali v Kinodvoru in Kinoteki v Ljubljani ter Kinu Udarnik v Mariboru. Cena vstopnic v Ljubljani je od 4,95 EUR, študentje imajo popust (4,25 EUR). Možno je kupiti tudi paketne vstopnice s katalogom. V Mariboru je cena nekoliko nižja, 4 EUR, študentje imajo prav tako popust (3 EUR). Tudi tu so možne paketne vstopnice.

 

Več informacij in podroben program se nahajajo na http://www.animateka.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.