Proaktivno do zaposlitve

Female professional giving a high five to her colleague in conference room. Group of colleagues celebrating success in a meeting.
Foto: jacoblund iz iStock

V današnjem času zaposlitev ni več samoumevna in avtomatična posledica pridobitve določene izobrazbe.

Seveda obstajajo razlike med različnimi strokami; po nekaterih poklicnih profilih je na trgu dela več povpraševanja, po drugih manj, nihče pa ni determiniran z dejstvom, da ni zaposljiv. Seveda lahko obstaja mnogo ovir, vendar so te praviloma prisotne v načinu razmišljanja in v naravnanosti posameznika.

Vse bolj je torej potrebna dodatna angažiranost bodočega iskalca zaposlitve
Zato je smiselno razmišljanje o tem, kaj si posameznik v poklicnem smislu želi in kako si predstavlja svoj začetek poklicne poti; nadaljnji razmislek je usmerjen v to, kakšne kvalifikacije ta poklicna usmeritev zahteva in na kakšen način jih je moč pridobiti. Za pridobivanje dodatnih kvalifikacij je na voljo obilo možnosti, ki so (za udeležence) brezplačne in jih organizirajo študentske organizacije, klubi in podobno, denimo tehnike uspešnega pisanja CV-ja, delavnice javnega nastopanja, učenje osnov računalniških programov, učenje čustvene pismenosti, uspešne komunikacije in podobno.

Pomemben del aktivnega pristopa k večji zaposljivosti je tudi socialno mreženje
Koristno se je povezovati in spoznavati angažirane posameznike, študente ali že zaposlene, iz ustrezne strokovne smeri, prav tako si je koristno prizadevati že tekom študija najti delo v povezavi s študijsko smerjo.

Kar nekaj zanimivih in uporabnih nasvetov za iskanje zaposlitve je v brezplačni e-knjigi z naslovom ‘Kako se trži ustvarjalen iskalec zaposlitve?’ nanizal svetovalec za osebno in poklicno rast Roy Goreya (Robert Goreja; e-knjiga je dostopna na www.klub-srecnih.si/brezplacno.html).

V e-knjigi je zbranih kar nekaj nasvetov, denimo o trženju; Goreya piše, da je ‘trženje’ zelo širok pojem in da se na vseh področjih svojega življenja pravzaprav ‘tržimo’: ko povabimo koga na zmenek, ko vprašamo šefa za povišico ali dodaten dopust. Tako ugotovimo, da so dobro razvite veščine komuniciranja in nekaj praktičnega znanja o psihologiji lahko pot do uspeha na najrazličnejših področjih življenja. Hkrati Goreya poudarja, da je najpomembnejša stvar, tudi v življenju nasploh, akcija; torej biti aktiven, prevzemati pobudo, biti (na asertiven način) odločen, potegniti se zase, ko je to potrebno, in nikoli ne obupati pri stvareh, v katere resnično verjamemo.

Hkrati Goreya v svoji knjigi nekaj pozornosti posveča tudi prijavi na delovno mesto (ko je prosto delovno mesto javno objavljeno) in pisanju ponudb za službo (vztraja na tem, da za delovno mesto ne prosimo, ampak izpostavimo tisto, kar potencialnemu delodajalcu lahko kot iskalec zaposlitve ponudimo, zato ponudba) in uspešnemu razgovoru za službo. Na več mestih poudarja, da je vztrajnost, ne trma, nujen predpogoj za uspešno iskanje zaposlitve.

Veliko šteje že pozitivna naravnanost kot nasprotje pasivne resignacije zaradi zaostrenih razmer
Zaposlitev si je namreč mogoče tudi ustvariti. Tako je veliko večji trend kot v preteklosti samostojno podjetništvo. Za večino je iluzorno, da bi se že takoj pognali v samostojne vode, saj to zahteva med drugim prepoznavo prave priložnosti, analizo trga, zadostna strokovna znanja iz dejavnosti, ki jo posameznik namerava opravljati, in dovolj začetnega kapitala (ne v smislu ustanovitvenega kapitala, ki ga pri s. p. ni, pač pa kot ‘zagonska sredstva’). Modro si je tako najprej nabirati izkušnje pod mentorstvom bolj izkušenih kolegov, medtem pa že razmišljati o naslednjih poklicnih korakih.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.