Adijo, tovarna

V petek, 20. junija, se v Mestnem muzeju Ljubljana odpira razstava Adijo, tovarna. Spomini pozabljenih delavcev. Razstava je nastala na podlagi projekta Adijo, tovarna, ki ga je časnik Delo pričel konec leta 2013 in katerega namen je zbrati zgodbe in spomine ljudi, ki so delali v danes propadlih ljubljanskih tovarnah. K projektu je kot strokovni partner pristopil zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane, ki je pomagal pri nastanku razstave in bo zbrane zgodbe shranil za prihodnje rodove. S slikovnim in podatkovnim gradivom pa je projektu priskočil na pomoč tudi Zgodovinski arhiv Ljubljana. Razstava Adijo, tovarna bo na zavoju Mestnega muzeja brezplačno na ogled do 5. septembra 2014.

 

Na razstavi Adijo, tovarna. Spomini pozabljenih delavcev. bodo skozi oči delavcev predstavljene zgodbe desetih ljubljanskih tovarn: Dekorativna Ljubljana, Tiskarna Mladinska knjiga, Pletenina, Tobačna Ljubljana, Tiskarna Ljudske pravice, Železniška livarna v Šiški, Agrostroj, Avtomontaža, Gorenje Tiki in tovarna Rog.

Tovarniške zgodbe ne govorijo le o dobičku in izgubi, proizvodih in menedžerjih, ampak so predvsem zgodbe delavcev, ki jih ne zaznamujejo zgolj individualni, temveč kolektivni spomini. Industrijski delavci imajo občutek, da so skupaj gradili in ustvarjali, da so bili pomemben del razvoja. Danes so pozabljeni, industrijska poslopja pa so pogosto zamenjala servisna podjetja, poslovne stavbe in trgovski centri. Zaprtja tovarne mnogi med njimi še zdaj povsem ne razumejo.

 

»Adijo, tovarna je projekt, ki smo se ga v uredništvu Dela lotili, da bi popisali življenje v ljubljanskih tovarnah in podjetjih, ki jih ni več. S pridružitvijo Muzeja in galerij mesta Ljubljane in s pomočjo Zgodovinskega arhiva Ljubljana projekt širimo. Prvi korak je ta razstava. Spomine delavk in delavcev pa skupaj z muzejem zbiramo še naprej,« je o projektu povedala novinarka in avtorica razstave Mojca Zabukovec. Direktor muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin pa dodaja: »Muzej in galerije mesta Ljubljane je vstopil v projekt Adijo, tovarna, ker želi v muzejske vsebine vključevati tudi ta del ljubljanskega življenja, ki dobesedno izginja. Ostajajo pričevalci, pozabljena skupina ljudi, ki so soustvarjali življenje ljubljanskih tovarn in nekoč priznanih blagovnih znamk. V muzeju bomo zato zbirali pričevanja, zgodbe in predmete nekdanjih delavcev, ki še pričajo o nekdaj uspešnih podjetjih.«

 

Projekt Adijo, tovarna so v uredništvu Dela začeli konec leta 2013 s pozivom, da zbirajo spomine tistih, ki so delali v danes propadlih tovarnah. Javilo se je okoli dvajset ljudi, od tega jih je polovica spomine v obliki teksta spisala sama, s preostalimi so se srečali in popisali njihovo zgodbo. Vse zgodbe vseskozi objavljajo na spletni strani (www.delo.si/adijo-tovarna), sicer pa pripravljajo tudi posebno spletno interaktivno grafiko, ki jo bodo sproti dopolnjevali − seznam propadlih podjetij namreč tudi v Ljubljani ni kratek. S tem bo nastal interaktivni zemljevid propadlih podjetij v Ljubljani skozi oči nekdanjih zaposlenih. Dolgoročni cilj projekta je, da se razširi na celotno Slovenijo.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.