Akontacija na napotnico po 26. letu starosti

Planning travel budget. Funky millennial hipster with tourist gears and fan of dollars gesturing YES over blue studio background. Excited young guy having enough money for his dream journey
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Študentski servis je najboljša in edina legalna pot za zaslužek. Vse kar potrebujete je osebni dokument in potrdilo o študentskem statusu, ki ga dobite v referatu vaše fakultete.

Vpis v študentski servis poteka tako, da si izberete študentski servis in se oglasite v eni izmed njihovih poslovalnic ter izpolnite prijavnico. Lahko si izberete tudi več servisov. Vpis v študentske servise je brezplačen, pri večini pa vam bodo izkazali dobrodošlico še z majhnim, praktičnim darilom. Ko postanete član, lahko prosta dela iščete na njihovih spletnih straneh ali v njihovih poslovalnicah.

Napotnica je lahko izdana za dan ali dva, več dni, lahko je pa tudi stalna (za nedoločen čas), kar pomeni, da servis pošilja vsak mesec napotnico delodajalcu, dokler je sami ne prekličete. Pomembno je, da naročite napotnico pred pričetkom dela ter jo delodajalcu izročite, ko pričnete z delom. Pri nekaterih študentskih servisih vas bodo z naročilom napotnice tudi nezgodno zavarovali za nesreče, ki bi se zgodile med delom, vendar lahko zavarovalno polico uveljavljate le z veljavno napotnico.

S študentskim delom lahko zaslužite kolikor hočete, a če ne želite državi vračati evrov, ki ste si jih prislužili, je dobro, da vam delodajalec na eno napotnico (mesečno jih lahko dobite kolikor jih hočete) ne nakaže več kot 400 evrov, če izpolnjujete pogoje za posebno osebno olajšavo. Če ne izpolnjujete pogojev ali če je izplačilo višje, morate plačati akontacijo v višini 25 %.

Obdavčenje študentskega dela

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Upošteva se vse obdavčljive dohodke v koledarskem letu, kot so: prihodki študentskih servisov, dohodki iz premoženjskih pravic (avtorski honorar), dobiček od kapitala, katastrski dohodek, dohodki iz premoženja (dividende, obresti, najemnine), pokojnina po starših ter različne nagrade. Dohodninsko napoved se oddaja za preteklo leto, torej za obdobje od 1. 1. do 31. 12.2011.

Akontacijo dohodnine je potrebno plačati v primeru, ko je izplačilo na eno napotnico višje od 400 evrov, če posamezni dohodek ne presega 400 EUR pa akontacije dohodnine ni potrebno plačati. Vendar je tukaj tudi nekaj izjem: 25-procentna akontacija dohodnine (ne glede na višino nakazila) se Davčni upravi RS odvaja tudi v primeru, ko je član študentskega servisa nerezident ali starejši od 26 let (če je od vpisa študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji). Akontacija dohodnine se računa od davčne osnove, ki znaša 90 % dohodka, kar v praksi pomeni, da se študentu odšteje 22,5 %.

Akontacija na napotnico po 26. letu starosti in po več kot 6 letih na fakulteti

Za vsak dohodek, ki je višji od 400 EUR, študentski servis davčni upravi odvede akontacijo dohodnine po 25-procentni stopnji. Če posamezen dohodek ne presega 400 EUR, se akontacija dohodnine ne plača. 25-procentna akontacija dohodnine (ne glede na višino nakazila na napotnico) se odvaja tudi v primeru, ko je član študentskega servisa nerezident, starejši od 26 let (če je od vpisa študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji). Ker se akontacija dohodnine računa od davčne osnove, ki znaša 90 %, v praksi to pomeni, da bo študentovo nakazilo zmanjšano za 22,5 %. Za posamezna nakazila, enaka ali manjša od 400 EUR, se akontacija dohodnine ne odvede, kar pa presega ta znesek, servis od zaslužka odvede davčni upravi 22,5 % akontacije dohodnine. Pod pogoji iz Zakona o dohodnini lahko to akontacijo dobite delno ali v celoti povrnjeno. Znesek 400 EUR se ne nanaša na napotnico, ampak na posamezni dohodek – nakazilo. Vračilo akontacije je možno samo za rezidente Slovenije, prav tako zaslužek 400 EUR brez dohodnine. Če posamično nakazilo za vaše opravljeno delo znaša do vključno 400 EUR, študentski servis ne odvede akontacije dohodnine DURS-u, ampak vam nakaže 100 % zaslužka. Se pa ta omejitev nanaša na nakazilo in ne na napotnico.

Meja 26 let ne pomeni, da nekdo ne sme več delati preko študentskega servisa (izjema so „izredni dijaki“). Po tej starosti samo izgubiš dohodninsko olajšavo, od vsakega nakazila na napotnico pa se odvede tudi 25-procentna akontacija dohodnine, ne glede na znesek nakazila (izjema so zaslužki do 88,88 EUR). Dijak ali študent še vedno lahko dela, če le ima status dijaka oz. študenta. Zadnji stavek 107. člena pravi, da je meja 26 let lahko tudi višja. Če se nekdo vpiše na fakulteto pred 26. letom, se upošteva rok 6 let od datuma vpisa na dodiplomski študij oz. 4 leta od datuma vpisa na podiplomski študij. Izredni dijaki (udeleženci izobraževanja odraslih) lahko delajo do 26. leta. Po 26. letu si morate sami urediti zavarovanje, če imate nizke dohodke, se lahko zavarujete  kot občan.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.