Ali ste vedeli, da…

Nekaj zanimivosti iz sveta ekologije, ki bi jih morali vedeti vsi.

  • se nekateri papirnati izdelki, ki niso primerni za recikliranje (npr. robčki, prtički in kartoni za jajca), lahko dodajo kompostu? Njihova vlakna bodo zračila kompost in pomagala mikroorganizmom, ki spodbujajo razkroj.
  • Ustrezno napolnjene pnevmatike zmanjšajo njihovo obrabo in podaljšajo njihovo življenjsko dobo, s čimer boste prihranil denar. Tako se bo rešilo tudi nekaj dragocenih surovin; za proizvodnjo nove pnevmatike se porabi 27 litrov surove nafte. Premalo napolnjene pnevmatike povečujejo tudi porabo goriva do 10 odstotkov. Preverite jih najmanj enkrat na mesec. To vzame samo nekaj minut.
  • biološko razgradljivi odpadki pomenijo veliko obremenitev za okolje, ker se iz ene tone nepredelanih odpadkov, odloženih na odlagališče, sprosti od 120 m3 do 180 m3 deponijskega plina, ki je pretežno sestavljen iz 60 odstotkov metana (CH4) in 40 odstotkov ogljikovega dioksida (CO2);
  • predvsem metan močno obremenjuje okolje, ker je toplogredni plin s potencialom globalnega segrevanja. To pomeni, da v povprečju v 100 letih vsak kilogram CH4 Zemljo ogreje 25-krat bolj kot enaka masa CO2;
  • v Angliji povprečna družina zavrže za okoli 500 € še uporabnih živil na leto!
  • je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1972 peti junij razglasila za svetovni dan okolja z namenom, da bi vzbudila večje zanimanje za okolje, pritegnila politično pozornost in pri ljudeh sprožila zavest, da so ključni akterji pri oblikovanju prihodnosti.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.