Ali v šolah učimo napačne jezike?

Raziskava, katere naročnik je jezikovni center Mint International House Ljubljana, je pokazala, da je med delodajalci najbolj zaželeno znanje nemščine, v šolah pa daleč najpogosteje učimo (le) angleščino. Ali še vedno povečujemo strukturno nezaposlenost?


Raziskava o pomembnosti znanja tujih jezikov pri iskanju zaposlitve, ki je potekala od 1. 6. do 22. 7. 2016 in vključevala 2000 zaposlitvenih oglasov, je pokazala, da je najpogosteje zahtevan jezik med delodajalci nemščina. Takšnih oglasov je bilo kar 36 %, sledila je angleščina z le 24 % oglasov ter italijanščina z 19 %. Morda se zdi podatek, da je odstotek nemščine višji kot angleščine, presenetljiv, a le na prvi pogled. Zaposlovalci bodo praviloma vsi povedali, da je znanje angleščine že samo po sebi umevno in je sploh ne navajajo več med zahtevami, pomembno pa je znanje drugega jezika, kar je pri nas v največji meri nemščina, kar tudi pojasnjuje zgornje odstotke. V želji po zmanjšanju nezaposlenosti, ki se je v juniju prvič letos spet spustila pod 100.000, bi morali torej povečati število iskalcev zaposlitve, ki imajo vsaj osnovno znanje nemškega jezika. Nemščina je tako očitno najbolj zaželen jezik in je jezik, ki bi se ga morali najpogosteje učiti v šolah, saj bodo mladi, ki vsako leto stopijo na trg delovne sile tako imeli večje možnosti pridobitve zaposlitve.

Vidimo pa lahko, da nam mladih ne uspe zainteresirati za učenje nemščine. Dijaki in dijakinje, ki so opravljali maturo v spomladanskem roku 2015 (za 2016 točni podatki še niso bili na voljo) so se med tujimi jeziki najpogosteje odločali za angleščino, kjer je k izpitu pristopilo kar 83,86 % dijakov in dijakinj (podatek za osnovno  in višjo  raven), k nemščini pa le še 11,82 % dijakinj in dijakov. Sledita španščina s slabimi 5 odstotki, francoščina z 2 odstotkoma in latinščina z manj kot odstotkom. Očitno na trg prihajajo mladi, ki ne bodo mogli zapolniti delovnih mest, ki zahtevajo znanje nemščine.

V jezikovni šoli Mint International House (www.mint.si), kjer so naročili omenjeno raziskavo, so še povedali:

»Zanimanje za  učenje nemščine v jezikovnih šolah je že nekaj let v porastu, predvsem pri tečajnikih v tehničnih poklicih, kjer jo je v času rednega šolanja izpodrinila angleščina, v gimnazijskih programih pa so modernejši romanski jeziki. Šele ko mladi vstopajo na trg delovne sile, ugotovijo, da izbira drugega tujega jezika v srednji šoli ni bila pravilna, ali pa se ga niso naučili v zadostni meri. Po podatkih raziskave je znanje vsaj dveh jezikov že praktično nujno, saj je trenutno odprtih več kot 400 zaposlitev, ki zahtevajo znanje vsaj dveh jezikov. Še več, oglasi za zaposlitev s 6. ali višjo stopnjo izobrazbe (višješolski program oziroma višješolski strokovni program) še pogosteje zahtevajo ne le dveh, ampak tri ali več tujih jezikov.«

Kateri poklici in delovna mesta zahtevajo znanje dveh ali treh tujih jezikov, pa tudi nasvet,  katerega  jezika se naučiti, da boste konkurenčni na trgu dela, ter kopico drugih koristnih informacij najdete v infografiki na http://bit.ly/MINTinfografika.


Naj zaključimo z ugotovitvijo, da je poleg dobrega strokovnega znanja na področju, na katerem želite delovati, znanje tujih jezikov naslednja najpomembnejša kompetenca, ki vam lahko prinese pomembno konkurenčno prednost pri iskanju zaposlitve in zaposlovanju. Ne smemo pa tudi pozabiti, da je učenje tujega jezika proces, ki traja vse življenje in se ne zaključi z učenjem v osnovni ali srednji šoli.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.