Alkohol in vožnja sta ponesrečena kombinacija

Veseli december je čas koncertov, zabav in tudi ogromnih količin popitega alkohola, kar lahko vodi do neodgovornih odločitev in posledično do nesreč.

Velikokrat smo že slišali zgodbo, da je nekdo malo popil in potem se je zgodilo … Alkohol različno vpliva na posameznike in nekateri zdravniki celo priporočajo deciliter vina na dan. Vendar nobena stvar ni dobra, če vodi v eno ali drugo skrajnost.

Ali ste vedeli, da brezalkoholno pivo vsebuje 0,5 promila alkohola? 

Maja (26): V družbi imamo dogovor, da je vedno vsaj eden, ki ne pije in vse druge razvozi domov. Vendar smo na izletu zaradi dobrega vzdušja pozabili na dogovor in vsi pili. Ko je prišel čas odhoda, je prišlo do konflikta, saj vožnja pod vplivom alkohola zame ne pride v poštev in tudi v avto s pijanim voznikom se ne bom nikoli usedla. Tako sva se s prijateljico odpravili na več kot uro dolg sprehod do hotela. Drugi pa so se pijani odpeljali z avtom. Na poti jih je ustavila policija. Posledica: streznitev v zaporu, odvzem vozniške in 1.500 evrov kazni. 

Ali ste vedeli, da lahko z brezplačno aplikacijo Furam 0.0 informativno preverite količino alkohola v izdihanem zraku? 

V zadnjih petnajstih letih je po podatkih policije naraslo število nesreč s smrtnim izidom. Kar nekajkrat je bil vzrok alkohol, za najbolj kritično skupino pa so se izkazali mladi v starosti od 24 do 34 let. Ker si vsi želimo preživeti zabaven, nepozaben veseli december, smo se študentje socialne pedagogike povezali z DrogArtom, ki že peto leto izvaja inovativen projekt After taxi. Pomagali bomo ozaveščati javnost o ponesrečeni kombinaciji alkohola in vožnje, spodbujati k odgovornemu ravnanju ter s subvencioniranimi taksi prevozi After taxi v času, ko LPP ne deluje, preprečevati mladim, da bi se usedli za volan in storili nepremišljeno dejanje, ki jih lahko zaznamuje za celo življenje. 

 

David (30): Ko sem dobil prvo plačo, so me sodelavci prepričali, da plačam rundo. Po treh pivih sem se usedel v avto in se na poti domov zaletel v tovornjak. Dva tedna sem preživel v komi, v naslednjih dveh letih pa so me čakale številne operacije, več kot pol leta v bolnišnici, še eno leto obiskov zdravilišč in naporno razgibavanje. Danes se zavedam, da ne morem kriviti svojih sodelavcev, saj sem se sam usedel za volan. Zato vedno poskrbim, da ko gremo na zabavo, je v družbi nekdo, ki ne pije in me/nas varno pripelje domov.

Ali ste vedeli, da si decembra lahko priskrbite brezplačen kupon After taxi? 

Čeprav smo Slovenci znani po tem, da je alkohol stalnica vsakršnih zabav, pa nikoli ne sme biti izgovor za neodgovorno ravnanje. Vedno, ko pijete, poskrbite za varen prevoz domov ali z ene zabave na drugo: peljite se s treznim prijateljem, počakajte na avtobus ali pokličite taksi. Majhno dejanje, ki lahko prepreči veliko nesrečo.

 

Janja (23): Dve leti nazaj mi je kolegica omenila možnost kupona After taxi. Ker tega nisem poznala, sem preverila na spletni strani www.aftertaxi.si. Pred vrati je bil namreč rojstni dan moje dobre prijateljice in ker se nikakor nismo mogli dogovoriti glede prevoza nazaj, sem predlagala uporabo kuponov. Ko smo se odpravljali domov, smo opazili pijano družbo, ki se je z avtom odpravljala domov. Po krajšem prigovarjanju nam jih je uspelo prepričati, naj raje pokličejo taksi. Še danes se držim načela, da moraš biti za volanom popolnoma trezen, pa še takrat se lahko zgodi kaj nenačrtovanega!   

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.