Svetovni dan boja proti AIDS-u!

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so se tudi letos aktivirali študentski klubi po vsej Sloveniji, ki bodo v podporo obolelim opozarjali in ozaveščali o tej smrtonosni bolezni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki vsako leto testira določeno število oseb, pri katerih obstaja tveganje za okužbo z virusom HIV, je v obdobju zadnjih 30 let zabeležil 726 okužb z virusom HIV. V Sloveniji je okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število okuženih narašča, z njim pa tudi problem spolno prenosljivih bolezni.


Za preprečevanje širjenja virusa je pomembno že samo zavedanje o možnostih okužbe, odgovornost pri spolnih odnosih (uporaba kondomov), premišljena izbira partnerja in druga preventivna ravnanja. V smeri ozaveščanja o problematikah s področja zdravstva deluje tudi Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS), ki bo ob dnevu boja proti aidsu v sodelovanju s 34 študentskimi klubi mlade informirala o virusu HIV in drugih spolno prenosljivih boleznih ter jih spodbujala k varni spolnosti in testiranju za virus HIV. Ključnega pomena za uspešnejše zdravljenje je namreč pravočasno odkrivanje okužbe.


Študentski klubi Slovenije bodo jutri med mlade delili rdeče pentljice, kondome, brošure s pomembnimi informacijami o virusu HIV ter jih obveščali o lokacijah, kjer so še možna testiranja.


Svetovni dan boja proti aidsu prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni. S projektom sporočamo, da se tudi mladi zavedamo pomena zdrave spolnosti ter izražamo solidarnost do obolelih. Ljudje z aidsom so še vedno ljudje z dušo in srcem. Izoliranje okuženih iz družbe ter izmikanje pogovoru o aidsu ne prinašata rešitve, ampak zgolj potlačitev te problematike.

Tako bodo denimo aktivisti kluba študentov občine Koper, pred Gimnazijo Koper in Pedagoško fakulteto UP, dijake in študente osveščali o tem virusnem obolenju. Delili bodo letake z informacijami o preventivi in zdravljenju, prav tako pa bodo delili tudi kondome in rdeče pentljice – prepoznavni simbol boja proti AIDSu.

 

V Sloveniji že več kot 500 ljudi živi z virusom HIV, na svetu pa 40 milijonov. Virus se prenaša preko sperme, krvi, materinega mleka ter vaginalnega in predsemenskega izcedka. Zelo pomembna je preventiva: uporaba kondoma, testiranje ter izogibanje souporabi igel in brizg. Prav zaradi tega je osveščanje o tem virusnem obolenju ključnega pomena, če želimo za vedno premagati to bolezen.

 

Klub študentov občine Koper je v ta namen izdelal tudi kratek video, ki bo 1.12. viden na njihovi spletni stran (www.ksok.si).

Akciji pa se pridružujemo tudi v uredništvu revije Študent. Med 9.00 in 14.00 bomo v uredništvu, na Koprski 72 v Ljubljani, brezplačno podelili 150 kondomov! 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.