Animateka se poslavlja z napovedjo novosti

V vikendu, polnem praznovanja EPK se je zaključila tudi Animateka, ki je v Maribor privabila 25 strokovnjakov iz šestih tujih držav in Slovenije ter gostila več kot 1200 obiskovalcev. V uvodnem delu se je odvil Simpozij o vzgoji in izobraževanju na področju animiranega filma, ki je prinesel mnoga sveža izhodišča. Otroški in mladinski tekmovalni program Mali Slon z glavnim nagrajencem O Vandrovcih iz Poljske je pokazal še eno kvaliteto, ki ga pelje na pot samostojnega festivala.

Festival, ki je v Mariboru potekal od 9. do 16. decembra v koprodukciji z MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture, se je čudovito dopolnjeval z ostalimi zaključnimi dogodki v mestu. Kino Udarnik, kjer se je odvijalo glavno dogajanje, je obiskalo širše občinstvo, od osnovnošolcev in srednješolcev do študentov in starejših.

Mali Slon, ki velja za posebnost mariborskega dela Animateke, je bil ponovno deležen zelo pozitivnega odziva. Nagrado za najboljši kratki animirani film tega programa, 300 €, ki jo podarja Društvo za razvoj filmske kulture, je prejela animacija O Vandrovcih iz Poljske. Dobitnika zmagovalnih nazivov v podkategorijah Mini in Midi sta postala filma Stvari se spreminjajo. Sanje fantazije iz Italije in Babi vse ve… iz Slovenije. Programska enota, ki je stvaritev otroške in mladinske kreativnosti in odraz njihovega pogleda na svet, dokazuje, da je integracija animiranega filma v vzgojno-izobraževalne sisteme še kako smiselna.

Zgornje trditve so podprla tudi spoznanja tridnevnega Mednarodnega simpozija o vzgoji in izobraževanju na področju animiranega filma, ki je potekal med 9. in 11. decembrom. Ponudil je izmenjavo dobrih praks med pedagoškimi delavci in strokovnjaki iz Hrvaške, Srbije, Francije, Belgije, Italije, Tajvana in Slovenije. Oblikovali so mnenje, da je potrebno izobraževalno in umetniško plat animiranega filma predstaviti predvsem ravnateljem ter ostalim pedagoškim delavcem, skupno delo pa bi tako omogočilo aktivne spremembe nacionalnega osnovnošolskega in srednješolskega kurikuluma.

Spremljevalni program je poleg produkcijskih delavnic zaznamovala predvsem stripovska razstava Larsa  Fiskeja, ki je pritegnil mnoge obiskovalce. Njegovi deli Matjemanija in Herr Merz sta v času festivala krasili predprostor Kina Udarnik.

Rene Puhar, izvršni producent mariborskega dela Animateke ob zaključku festivala dodaja: »Z včerajšnjim dnem se je zaključila mariborska edicija festivala Animateka. Vse skupaj si je filme ogledalo več kot 1200 obiskovalcev, večinoma otroci in mladi. Del projekta je bil tudi Mednarodni simpozij o vzgoji in izobraževanju na področju animiranega filma, ki je odprl neka pomembna vprašanja iz tega področja – kar se tiče implementacije filma v vzgojno-izobraževalne sisteme in nasploh izobraževanja skozi film. V okviru projekta smo predstavili tudi tekmovalni program Mali Slon, ki predstavlja animacije, nastale na delavnicah animiranega filma v Sloveniji in drugod po svetu. Mali Slon pa se z drugim letom osamosvaja in postaja tudi samostojni festival.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.