Hrana za možgane

Možgani so eden izmed naših najpomembnejših organov, zato je zanje potrebno dobro poskrbeti.

Zdrava in uravnotežena prehrana je pomemben dejavnik, ki prispeva k nemotenemu delovanju možganskih funkcij, ki so razdeljene na dva pola. Leva polovica možganov je zadolžena za razmišljanje, desna za dobro počutje, delovanje obeh pa lahko uravnavamo z ustreznimi hranilnimi snovmi.

Da se boš lažje učil/a in razmišljal/a jim zagotovi optimalne pogoje.

Kaj torej jesti, da bodo tvoji možgani (p)ostali fit ?

Jajca in perutnina vsebujejo esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje za gradnjo novih celic. Zato si  za zajtrk le privošči vsaj 1 jajčko, v malico pa vključi okusno piščančjo/ puranjo salamo.

-Stročnice, kot verjetno že veš so stročnice zelo zraven ne samo za prebavo, vsebujejo tudi veliko beljakovin, ki so predvsem priporočljive za športnike, radi pa se jih poslužujejo tudi vegeterjanci. Zato ne pozabi na grah, fižol in leča, sojo, čičeriko…

Ribe, predvsem losos, slanik in tun, so odličen vir maščobnih kislin omega 3, ki podpirajo prekrvitev možganov in varujejo pred poapnenjem žil.

Tudi kruh, riž, testenine in krompir predramijo možgane: ker so sestavljeni iz kompleksnih ogljikovih hidratov, ki se presnavljajo počasneje kot na primer sladkor, organizmu dlje časa dobavljajo energijo.

Voda, nikakor pa ne smeš pozabiti na vodo, saj je izredno pomembna za optimalno izmenjavo snovi.

 

In česa možgane ne marajo?

Velikih količin kofeina in teina, ker te sestavine ustvarjajo občutek napetosti, zmanjšujejo koncentracijo in vplivajo na kvaliteto spanja, ki pa je nujno potreben za pravilno delovanje možganov.

Alkoholnih pijač: počasi in tiho uničujejo možganske celice

Velike količine natrija (sol) v prehrani

Diet in stradanja

No sedaj si izvedel/a nekaj več o tem kaj je koristno in kaj ne za tvoje možganče. Edina naloga je da se teh nasvetov dosledno držiš .

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.