Arheologi na Vrhniki odkrili še ostanke rimske ladje

Podvodni arheologi so na Vrhniki v Ljubljanici odkrili ostanke rimske ladje, ki naj bi bila po dosedanjih ugotovitvah dolga od 20 do 30 metrov. Na presenetljivo odkritje so naleteli ob izkopavanju delov 15-metrskega rimskega deblaka, ki je, kot kaže, eden izmed največjih v Evropi. Ladjo so danes dokumentirali, sicer pa bo ostala na svojem mestu.

 

Matej Draksler iz Zavoda za podvodno arheologijo je povedal, da so že pred nekaj dnevi naleteli na lesen element, za katerega pa ni bilo jasno, čemu pripada. O tem, da ni del deblaka, je pričal drugačen način gradnje. Do torka pa so ga toliko očistili, da so lahko ugotovili, da so naleteli na šivano ladjo iz rimskega časa. Poleg lesenih elementov se je ohranila tudi vrv, s katero so bili ti sešiti skupaj. Kot je pojasnil Draksler, so ladjo pri gradnji nato še zatesnili s smolami in lesenimi čepi.

 

Tovrstne ladje so v slovenskem prostoru precej izjemne, čeprav omenjena ni prva, ki so jo arheologi odkrili. Takšno ladjo so odkrili že na Lipah na Ljubljanskem barju. Vendar pa bo moralo po Drakslerjevih besedah to izjemno odkritje počakati na naslednjo akcijo, da se ga bolje razišče. Takšne ladje so sicer po njegovih besedah uporabljali za prevoz tovora od Nauportusa do Emone, torej od današnje Vrhnike do Ljubljane, saj je na tem delu reka mirna. Naprej zaradi brzic uporaba takšnih plovil ni bila več možna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.