Bali

Bali je otok v indonezijskem arhipelagu in upravna provinca Republike Indonezije. Glavno mesto otoka in province je Denpasar. Na Baliju živi okrog 3,5 milijona prebivalcev, ki so za razliko od večine Indonezijcev, ki so muslimani, hinduisti. Govorijo enak jezik kot ostali Indonezijci, indonezijščino. Otok je znan po svojskih verskih obredih, templjih in plesih, vsaj od 70-tih let 20. stoletja pa tudi po turizmu.

GEOGRAFSKO;

Bali je pretežno  gorat otok vulkanskega izvora s površino 5561 . Najvišji vrh je Gunung Agung (3142 m) na vzhodnem delu otoka. Vulkani  so delno še, v ugaslih kraterjih pa so nastala jezera (Bratan, Batur). Otok leži v Malem Sudanskem otočju  med Javo na zahodu in Lombokom na vzhodu.

PODNEBJE:

Bali ima dokaj značilno  tropsko podnebje z visokimi temperaturami in zračno vlago , vseeno pa se nakazujeta dva letna  časa. Najhladnejši mesec je julij, ko so dnevne temperature okrog 27 °C, nočne pa lahko tudi do 5 stopinj nižje. Padavin je takrat manj kot pozimi , ko so najvišje dnevne temperature okrog 32 °C, padavin pa je več (vrh padavin je januarja in februarja). Vseeno lahko  dežuje skoraj vsak dan ne glede na letni čas, le da so pozimi padavine bolj obilne.  Najsušnejši  del otoka je skrajni jug (polotok Bukit), poleti pa je precej sušno tudi na severovzhodni obali. Notranjost otoka dobi zaradi gora več padavin kot nižinski deli Balija.

KULTURA:

Zaradi prevladujoče religije (hinduizem), ki je drugačna od tiste v ostali Indoneziji, zaradi zgodovinske navezanosti na stara javanskega kraljestva  in sorazmerne izoliranosti otoka v preteklosti, je Bali znan po mnogih  kulturnih posebnostih. Slikarstvo   je bilo stoletja vezano na prikaze bogov , v prvi polovici  20. Stoletja

pa se je pod vplivov evropskih slikarjev, ki so se za dalj časa naselili na otoku, zelo razmahnilo tako po temah, ki jih obravnava, kot po številu slikarjev. Rezbarstvo v lesu in kamnu je še vedno dobro razvito kot tudi umetna obrt ).

ZAKAJ BALI?

Bali je eden izmed turistično najbolj obiskanih indonezijskih otokov, ki skriva tudi mirne kotičke za tiste, ki radi pobegnete od vsakodnevnega vrveža.
Bali je tik ob ekvatorju in se dobesedno kopa v soncu. Zanj so značilna dolga suha in sončna obdobja, ki kar kličejo po mirnem oddihu na plaži. Sonce, sonce in še več sonca.
Bali ima tudi deževno obdobje, ki navadno traja od novembra do februarja. V tem času približno eno uro na dan dežuje, kar je ravno prav za pojedino v kateri izmed lokalnih gostiln ali za počitek ob džinu in toniku.

 

Tina Pečan

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.