Barve in osebnost

Vas zanima kaj pomenijo nekatere osnovne barve in kakšni ljudje jih nosijo? Potem berite dalje …

Rumena je barva sonca. Aktivira in poživlja ter osvobaja pred strahovi. Kdor se oblači v rumeno, se počuti odprtega in mladega. To so predvsem aktivni ljudje, ki se radi dokazujejo. V stanovanju, denimo na zidovih, ima rumena pozitiven učinek. Ohranja budnost in prispeva h koncentraciji.

Oranžna razglaša veselje do življenja. Ljudje, ki nosijo oranžna oblačila, so delovni, polni energije in kreativni. Kdor se tudi doma obda z oranžno, običajno zjutraj zgodaj vstaja. Tistim, ki imajo težave z zgodnjim vstajanjem, pa zato priporočajo, da si z oranžno barvo olajšajo začetek novega dne. Britanska barvna terapevtka Suzy Chiazzari svari le pred oranžno barvo v jedilnici – ta namreč spodbuja apetit!

Rdeča je signalna barva. “Rdeča plesna obleka naj bi izražala samozavest, tista, ki jo nosi, naj bi se počutila zapeljivo in dominantno,” pravi Chiazzarijeva. Rdeča v spalnici in rdeče spodnje perilo govorita o spolnem poželenju. Kljub temu velja, da preveč rdeče škoduje. Številni ljudje v rdečem okolju tožijo zaradi težav s spanjem. Rdeča luč deluje v nasprotju s tem toplo, dviguje krvni pritisk in pomaga pri prehladnih obolenjih.

Modra je barva miru. Strokovnjakinja trdi, da je tisti, ki se rad oblači v modro, sposobna oseba, sicer konzervativnega značaja, ki si v zasebnem življenju želi veliko naklonjenosti. Doma je modra zofa oaza miru in je še posebno primerna za ljudi s stresnimi službami. Modra je barva desne možganske polovice in jo povezujejo s sprostitvijo. Za vse, ki hujšate: modri krožnik zmanjšuje tek!

Zelena simbolizira harmonijo. Nežni in sramežljivi ljudje pogosto posegajo po naravnih zelenih odtenkih, kot sta travnato ali listnato zelena. Življenje radi opazujejo, vendar s soljudmi prihajajo v stik le, kolikor je to treba. V stanovanju zelena deluje pomirjevalno, še zlasti primerna je za kopalnice ali spalnice. Tudi na organizem, predvsem oči, deluje pomirjevalno. Velja, da zelene rastline v pisarnah prispevajo k prijetnemu vzdušju in razbijejo sicer prevladujočo sivino.

Vijolična je barva domišljije. Že stoletja je barva duhovnikov in magov – vzpostavljala naj bi neposredno povezavo z drugimi ravnmi bivanja. Podobno velja tudi za vijolična oblačila v posvetnem življenju. Barva izraža ekstravagantnost in željo po prestopanju meja. Vijolična v stanovanju pričara razkošje, skrivnostno vzdušje, vendar tudi tukaj velja zmernost, svari Chiazzarijeva.

Bela simbolizira jasnost. Barva snega je barva nedolžnosti in čistosti, nenazadnje se tudi neveste odevajo v belo. Je letošnja modna barva, izžareva prosojnost in plemenitost ter priča o čisti in občutljivi osebnosti. Belo stanovanje je svetlo, vendar preveč beline deluje bolnišnično in sterilno. Zato je priporočljivo, da bele stene popestrimo s slikami ali rastlinami. Telo se na belo odziva pozitivno, saj so v njej združene vse barve.

Črna barva zanika. Številne kulture jo označujejo z negativnim predznakom, je barva žalovanja in podzemnega. V črno oblečene osebe se želijo distancirati, vendar kljub vsemu delovati zanimivo. V stanovanju črna deluje mračno in dušeče. Zaradi tega v črno ne barvajte večjih površin, temveč z njo popestrite malenkosti, denimo okvirje slik. Nasploh s črno previdno! Barva namreč paralizira, odvaja energijo in lahko okrepi depresivna stanja.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.