Je izbira očal na recept slaba?

Woman holding glasses against eye chart on blue background, closeup. Ophthalmologist prescription
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila pregled ponudbe okvirjev za brezplačna očala “na recept” pri optikih. Namen je vzpodbuditi potrošnike, da tudi pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja primerjajo ponudbo.

Zveza potrošnikov Slovenije je danes na spletnem portalu objavila pregled ponudbe okvirjev za brezplačna očala “na recept” pri optikih. Do brezplačnih očal imajo od marca letos pravico zavarovanci z naročilnico, ki imajo eno od okvar ali bolezni oči, je dejala Jana Huč Uršič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Objavljena preglednica predstavlja pregled ponudbe okvirjev za očala “na recept” brez doplačila za skoraj 80 odstotkov pogodbenih dobaviteljev pripomočkov za oči. Preglednico bodo še redno dopolnjevali s podatki optikov in na podlagi izkušenj potrošnikov. Zveza potrošnikov se je za takšen pregled ponudbe odločila z namenom vzpodbuditi potrošnike, da tudi pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja primerjajo ponudbo, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Huč Uršičeva.

Raziskava je pokazala, da se ponudba teh očal od ponudnika do ponudnika zelo razlikuje. Zavarovane osebe pri nekaterih optikih nimajo možnosti izbire med okvirji brez doplačila, pri drugih pa lahko izberejo tudi med več sto okvirji. Pri tem so še ugotovili, da je ponudba okvirjev “na recept” za otroke bistveno slabša kot za odrasle.

Poleg tega je zveza potrošnikov pregledovala tudi izkušnje potrošnikov z uveljavljenjem pravice do očal. Ti rezultati kažejo, da je večina potrošnikov kljub naročilnici za očala doplačala nad 150 evrov. Po navedbah potrošnikov je izbira očal “na recept” slaba oz. naj bi bila očala brez doplačila nekakovostna. Zveza si zato prizadeva, da bo čim prej prišlo tudi do preverjanja kakovosti omenjenih očal.

Do brezplačnih očal je upravičen zavarovanec, ki ima okvare in bolezni oči, ki jih določajo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Huč Uršičeva pri tem svetuje, da naj vsi s težavami vida obiščejo zdravnika specialista – oftalmologa, ki bo ugotovil, za kakšne težave gre in ali je nekdo upravičen do brezplačnega pripomočka za izboljšanje vida, ter bo izdal naročilnico. Pri tem je pomembno, da oftalmolog deluje v javni zdravstveni mreži, saj lahko samo ta izda naročilnico za pridobitev pripomočka, je še dodala Huč Uršičeva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.