Billy Idol: Koncert svetovne rock ikone v Ljubljani!

24. 6. 2014 ob 20.00 – Dvorana Tivoli, Ljubljana

Britanski glasbenik Billy Idol je že več kot tri desetletja med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi imeni svetovne popularne glasbe. Poznan in cenjen je tudi kot igralec v filmih in ustvarjalec provokativnih in konceptualno dodelanih video spotov, kot avtor glasbe za filme, njegov močan imidž je vzor likom v filmih in animacijah – Billy Idol je prava pop rock ikona.

Predrzen in uporniški, hkrati pa občutljiv in seksapilen, je nevarni frajer glasbene scene že zdavnaj iznašel zmagovito formulo in svoj originalen stil – združil je energijo punka in udarnost rocka z zapeljivimi melodijami in plesnimi ritmi popa. Presegel je omejitve trendov in zaznamoval glasbeno zgodovino.  S svojim imidžem, izvajalsko karizmo in fascinantno zbirko hit pesmi “White Wedding”, “Rebel Yell”, “Eyes Without a Face”, “Cradle of Love”, “Flesh For Fantasy”, “Hot In the City” idr., ki so osvojile radijske valove, TV postaje, lestvice popularnosti, plesišča in postale brezčasne uspešnice različnih generacij, si je Idol pridobil status svetovne superzvezde.

Objavil je 7 studijskih albumov, 4 kompilacijske plošče, koncertni album, 34 single plošč, 26 video spotov in 7 video albumov. Za svoje dosežke je prejel nagrade (MTV, BRIT idr.) in številne nominacije zanje, med njimi tri nominacije za Grammy v kategoriji Best Male Rock Vocal Performance.

Po seriji uspešnih koncertov v ZDA leta 2013 Idol pripravlja avtobiografijo in novo studijsko ploščo, ki bosta objavljeni oktobra 2014.

Pred tem priljubljeni rocker prihaja v Evropo na poletno koncertno turnejo. Billy Idol s Steve Stevensom in odlično spremljevalno skupino začenja z nastopi na velikih festivalih – 7. junija na Sweden Rock festivalu na Švedskem, ki mu sledi festival Rock in Roma v Italiji. V okviru turneje je potrjen tudi samostojni koncert v Ljubljani, natanko štiri leta po njegovem premiernem navdušujočem srečanju s številnimi privrženkami in občudovalci v Sloveniji, ki še vedno odmeva kot rock koncert leta in je potrdil Idolov sloves fantastičnega “živega” izvajalca!

V torek, 24.6. 2014 se bo dvorana Tivoli tresla v udarnih uspešnicah Billy Idola, ki vabi:
“Prihajam s svojim energičnim nastopom, z odlično skupino in priznanim kitarskim virtuozom Stevom Stevensom in s svojimi največjimi hiti ter še s kakšnim presenečenjem – odlična zabava bo!”

Rock zvezde zasijejo in ugasnejo, IDOL pa ostaja

William Michael Albert Broad, bolj znan kot Billy Idol, je rojen 30. novembra leta 1955 v Middlesexu, Anglija. Med študijem angleškega jezika na univerzi v Sussexu je mladeniča povsem prevzela nova subkultura – punk, ki je izražal nezadovoljstvo brezperspektivne mladine. Postal je goreč privrženec skupine Sex Pistols in član razvpitega Bromley Contingenta. Študij je opustil in se tudi sam začel ukvarjati z glasbo, kot član različnih punk skupin, najprej kot kitarist. Prevzel je ime Billy Idol – med navdihi zanj je bila med drugim tudi učiteljeva ocena njegovega šolskega truda “idle” (len) – in skupaj s Tonyjem Jamesom leta 1976 ustanovil uspešno skupino Generation X, s katero je kot pevec in frontman požel priznanje tudi izven Velike Britanije. Čeprav je bila Generation X punk skupina, je v glasbenem smislu odstopala in priznavala vplive britanskega popa 60-tih ter velikih vzornikov The Beatles in The Rolling Stones. Posnela je tri albume in nastopila v filmu “D.O.A.”. Ko je leta 1981 skupina razpadla, se je Idol preselil v New York in samostojno kariero nadaljeval v ZDA.

“Kamorkoli grem in karkoli počnem, vedno vztrajam pri punk rokenrol drži, “ pravi Idol. “Svojo glasbo sem tudi spreminjal, vedno pa hočem ohraniti stališče, saj je to tisto, kar daje različnim vplivom hardrocka, popa in diska ali karkoli sem delal v vseh teh letih, moji glasbi tistega duha, energijo, ki je ne bi bilo, če ne bi izhajal iz punk gibanja.”

Bill Aucion, bivši manager skupine Kiss, je v Idolu prepoznal velik talent in ga seznanil z genijalnim kitaristom in avtorjem Stevom Stevensom. Kombinacija Idolovega uporniškega imidža, punkerske energije in izvajalske karizme s Stevensovim glam in hard rockom se je izkazala za zmagovito formulo. Nastalo je zelo uspešno glasbeno partnerstvo, katerega rezultat so številne izvrstne pesmi, ki so postale svetovne uspešnice plesišč, radijskih valov, MTV-ja in drugih TV postaj, lestvic popularnosti in Billy Idola katapultirale med superzvezdnike popularne glasbe.

Pesmi »White Wedding« in »Dancing with Myself« s prvenca »Billy Idol« (1982) sta najprej osvojila plesišča v Veliki Britaniji. Stilsko in konceptualno izstopajoči videospoti, ki so nastajali pod taktirko filmskih režiserjev in tako uveljavili tudi nov trend v ustvarjanju. Idol je postal ena prvih MTV zvezd.

Status superzvezdnika je Idol dosegel že z naslednjim albumom »Rebel Yell«, izdanim leta 1984, ki je presegel dvojno platinasto naklado, z uspešnicami »Flesh For Fantasy«, »Eyes Without A Face« in udarnim naslovnim hitom “Rebel Yell”. Leta 1987 je bila objavljena zbirka največjih hitov “Vital Idol”, ki je ostala na različnih lestvicah popularnosti in najbolj prodajanih albumov kar 34 tednov. Na lestvici Top 10 singlov pa je kraljevala njegova predelava pesmi “Mony Mony”. Platinasto prodajo in visoka mesta na lestvicah popularnosti sta dosegla tudi naslednja studijska albuma »Whiplash Smile« (1987) s singli »To Be A Lover«, »Don’t Need a Gun” in “Sweet Sixteen” in 1990 leta objavljen »Charmed Life« z velikima hitoma »Cradle Of Love« in “L.A. Woman”. 1988 je objavil kompilacijo  “Idol Songs: 11 of the Best”.

Njegovi hiti so se pojavljali v filmskih uspešnicah, prav tako pa je bila v vzponu tudi Idolova igralska pot, saj je dobival vedno več povabil za igranje v filmih. Zelo opažen je bil tudi njegov nastop v rock operi “Tommy” skupine The Who, ki je izšla tudi na DVD-ju.
Sanjsko kariero Billyja Idola je v začetku devetdesetih prekinila težka prometna nesreča z motorjem, ki je zahtevala dolgotrajno zdravljenje, kar mu je preprečilo tudi nastop v filmu Jamesa Camerona “Terminator 2 – Judgement Day”.

Preselil se je v L.A., razšel se je s Stevensom in začel raziskovati nove trende v glasbi in inovativno uporabljati nove tehnologije. Kontradiktoren studijski album “Cyberpunk” (1993) je bil eden prvih albumov posnet na računalniku v domačem studiju. Spremembo glasbenega izraza in Idolovega imidža je njegovo občinstvo slabo sprejelo, razen v rodni Veliki Britaniji, danes pa ima ta plošča status kulta. Tudi založba ni imela posluha za Idolove ideje in novi projekti, ki jih je pripravljal, nikoli niso bili objavljeni. Billy je zapadel v osebno krizo, rumeni tisk se je naslajal nad njegovim divjim žurerskim življenjem in ekscesi pod vplivom drog in alkohola.

V drugi polovici devetdestih let je imel nekaj uspešnih koncertov in sodelovanj – ponovno je sodeloval s skupino The Who pri snemanjih in nastopih v rock operi “Quadrophenia”, nastopil je na koncertu ob ponovni združitvi skupine Generation X, nastopal je s članoma Guns n’Roses Duffom McKaganom in Mattom Sorumom, skupaj s Stevensom sta ustvarila naslovno pesem “Speed” za istoimensko filmsko uspešnico. Posnel je konceptualni video “Shock to the System”, ki so ga inspirirali nemiri v L.A.-ju in policijsko nasilje nad protestniki in je izšel kot EP.

V novem tisočletju se je od odvisnosti ozdravljeni Idol ponovno osredotočil na svojo glasbeno kariero, ki je dobila pravi zagon s tesnim sodelovanjem tandema Idol – Stevens, botroval pa ji je tudi velik uspeh filma “The Wedding Singer” (1998) z Adamom Sandlerjem, v katerem Billy Idol igra lik, ki ga je navdihnil sam.

Leta 2001 objavljen album “Greatest Hits” je presegel vsa pričakovanja  z več milijoni prodanih izvodov. Idol in Stevens sta izvedla  zelo dobro sprejeto in razprodano serijo akustičnih nastopov v Evropi. Posnela sta odmevni  seriji “VH1 Specials Billy Idol-Behind The Music” in koncertni album / DVD “ VH1 Storytellers” (2002)  – Idolovi privrženci po vsem svetu so z navdušenjem pozdravili njegovo vrnitev na sceno in potrdili njegovo nadtrendovsko priljubljenost.

Po 12 letih izdana studijska plošča “Devil’s Playground” (2005) s singli “Scream”, “Cherie” in priredbo “Plastic Jesus” je bila zelo dobro sprejeta tako pri kritikih kot pri občinstvu. 2006 je izdal album “Happy Holidays”, nastopil je kot gost na ploščah Tonyja Iommija in priznanega klavijaturista Dereka Sheriniana, v spotu pesmi “In the Summertime” pa skupaj s Slashem.

2008 je izšla četrta kompilacija hitov in DVD “The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself”, na kateri sta še neobjavljeni pesmi “John Wayne” in “New Future Weapon”, ki ji je sledila uspešna svetovna turneja.

2009 so za TV serijo Soundstage posneli njegov koncert v Chicagu in posnetek izdali na DVDju “In Super Overdrive Live”. Zadnji koncertni video album “No Religion Live” je posnel leta 2011 na istoimenski turneji.

Za svoje dosežke je Idol prejel tudi nagrade in številne nominacije, med njimi so tri nominacije za nagrado Grammy v kategoriji Best Male Rock Vocal Performance, devet za nagrade MTV-ja, ki jo je osvojil za video spot “Cradle of Love”, leta 1991 pa je dobil BRIT Award za najboljši britanski video.

Billy Idol je že pred leti uspešno premagal odvisnost od drog, živi zdravo in bolj umirjeno; kljub več nesrečam pa je še vedno zaprisežen motorist. Uživa v vlogi odgovornega očeta sina Willema Wolfa in hčerke Bonnie Blue. Rad ima živali in je skrben lastnik labradorke Spinee.

Sloves neukrotljivega upornika je zbledel, divjost in energijo Idol hrani za nastope. Cenijo ga kot inteligentnega, duhovitega in tudi samoironičnega sogovornika in zelo šarmantnega moškega, ki skrbi za svoj videz. Je v odlični telesni formi in s svojim mladostnim fit videzom žanje veliko občudovanja.

Idol je željen gost radijskih in TV oddaj, opažen je na različnih prireditvah in srečanjih slavnih zvezd iz sveta popularne kulture.

Idolovo vrnitev v velikem slogu in z vsemi njegovimi prepoznavnimi odlikami potrjujejo razprodani samostojni koncerti in vabila na nastope na velikih svetovnih festivalih kot so Wans Warped Tour, Download Festival v Donnington Parku (dvakrat), Volt festival, Malmo Rock,Woodoo Music Expirience v New Orleansu, Viva la Bam, GuilFes …, navdušil je na Rock Am Ring, Bospopu, INmusicu, njegov koncert na srbskem Exitu je bil ocenjen kot eden najboljših v vsej zgodovini tega največjega glasbenega dogodka v regiji!

Sloves fantastičnega koncertnega izvajalca je Billy Idol potrdil tudi na svojem prvem nastopu pri nas leta 2010, ko je popolnoma obnorel polno dvorano Tivoli, ki je skupaj z Idolom pela in plesala v ritmu njegovih največjih hitov in je bil po mnenju mnogih navdušenih obiskovalcev rockovski koncert leta, tudi po izboru revije Vikend.

Po uspešni ameriški turneji poleti 2013 z odmevnim zaključnim nastopom na znamenitem Bonnaroo festivalu je Idol zaposlen s pripravo avtobiografije “Dancing With Myself” in nove studijske plošče “Kings And Queens of the Underground”, ki bosta objavljeni oktobra 2014.

Še prej pa priljubljeni Idol prihaja v Evropo na poletno koncertno turnejo, ki ji je dodal nekaj datumov na vzhodni obali ZDA.

Samostojni koncert Billy Idola s Stevom Stevensom in odlično skupino v ljubljanskem Tivoliju, v torek, 24. 6. je enkratna priložnost za vrhunski užitek v energičnem nastopu in največjih uspešnicah legendarnega Idola, ki obljublja nepozabno vročo poletno rokenrol zabavo!

>> Vstopnice (tribune 39.00 EUR, parter 44.00 EUR) so v prodaji v sistemu Eventim Si in concertica.si.

Nakup je možen tudi preko: Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje, Klicni center: 1977) in partnerska prodajna mesta:  Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, Kompas, (K)kiosk, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M Holidays, Svet Knjige in Palma turistična agencija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.