Bivanje v domu ali pri zasebniku

Študentje, ki v času študija ne živijo doma, lahko bivajo v študentskem domu ali pa si poiščejo sobo pri zasebnem sobodajalcu. Vsaka oblika bivanja ima svoje prednosti in slabosti. To je tudi za mnoge prvi korak v samostojnost, saj  tu ne bo namesto vas čistila, pospravljala in kuhala mama, pač pa boste to zase opravljali sami.

 

Bivanje v študentskem domu

Študent, ki želi bivati v študentskem domu, mora oddati prošnjo za sprejem subvencioniranega bivanja na spletnem portalu eVŠ http://portal.evs.gov.si/bivanje/. Upoštevati mora predpise razpisa in priložiti ustrezna potrdila ter seveda izpolnjevati določene pogoje (državljanstvo RS, status študenta, niso v delovnem razmerju ali samozaposleni oziroma samostojni podjetniki, povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne presega 150 % povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju, imajo stalno prebivališče oddaljeno najmanj 25 km od kraja študija). Pisarna za študentske domove pošlje študentu odločbo o izpolnjevanju pogojev in doseženem številu točk ter objavi na spletu prednostna seznama za vseljevanje (ločeno po spolu). Pridobljena pravica bivanja še ne pomeni dejanske pridobitve postelje v študentskem naselju. Glede na proste kapacitete, prejme študent po vrstnem redu s prednostnega seznama obvestilo o napotitvi na vselitev.

Prednost bivanja v študentskem domu je nižja cena stanarine v primerjavi z bivanjem pri zasebniku, veliko možnosti za sklepanje novih poznanstev, bogato družabno življenje itd. Slabost pa je, da nimaš zasebnosti, sobe ne moreš opremiti po lastnih željah, nemiri itd. 

V študentskih domovih med redne stanovalce spadajo tudi študentke in študentje, ki so že starši in redno študirajo. V študentski dom so sprejeti pod enakimi pogoji kot drugi študentje, le da imajo na razpolago več prostora za bivanje (standard, ki upošteva tudi potrebe otroka). Plačajo ceno na stanovanjsko enoto in ne na osebo. Subvencijo dobi tudi otrok. Bivajo lahko za čas, ko izpolnjujejo pogoje kot ostali študentje.

Slabost pri vpisu v študentski dom je, da kljub oddaji prošnje do objave prednostnega seznama na internetu in izračuna točk ne veš, kdaj in če sploh boš dobil svojo sobo. Nekateri si zato še iščejo stanovanje, vsaj za prvih nekaj mesecev, nato naenkrat dobijo odločbo o vselitvi in naenkrat plačujejo dvojno najemnino.

V študentskem domu sprva cimre ali cimra ne moreš izbrati sam, v zasebnih stanovanjih pa se pogosto študentje, ki se že poznajo od prej, dogovorijo in najamejo stanovanje skupaj. Vendar se velikokrat izkaže, da je boljše bivati z neznancem kot s prijateljem.

 

Bivanje pri zasebniku

Če študent izpolnjuje pogoje za sprejem v študentski dom, pa v domu ne želi bivati, lahko najame stanovanje pri zasebnikih. Do subvencije so upravičeni tisti študenti, ki izpolnjujejo merila za sprejem v študentski dom. Študent, ki želi prejemati subvencijo, mora oddati prošnjo za sprejem bivanja v študentskih domovih, katera velja tudi za zasebnike, ki te sobe oddajajo. Na obrazcu navede, da želi bivati pri zasebnikih ter tako zaprosi za subvencionirano bivanje pri zasebnikih. Študentje, ki bodo izpolnjevali pogoje za subvencionirano bivanje pri zasebnikih, bodo lahko sklenili pogodbe za bivanje le pri tistih zasebnikih, ki se bodo v roku prijavili na javni razpis za najem zmogljivosti, ustreznih za bivanje študentk in študentov za posamezno študijsko leto. Del najemnine tako krije država. Tudi najemodajalec mora izpolnjevati določene pogoje: stanovanjske razmere morajo biti ustrezne (ogrevanje, uporaba kopalnice in kuhinje), podpisati mora pogodbo s študentskimi domovi in s študentom ter prijaviti njegov začasni naslov.

Iskanje stanovanja pri zasebniku je lahko dolgotrajno in pogosto neprijetno. Študent mora biti zelo pozoren na mnoge pasti in zanke v najemni pogodbi. Študentom se pogosti zdi, da lahko v stanovanju delajo kar hočejo, vendar ni tako. Nekateri stanodajalci zahtevajo strogo tišino po deseti uri, prepovejo obiske v stanovanju in podobno, kar se ne sklada najbolje s študentskim načinom življenja.

 

Več informacij o bivanju v študentskih domovih, opisih domov in cenah najdete na: http://www.stud-dom-lj.si.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.