Bivanje: v študentskem domu ali pri zasebniku

Študentje, ki zaradi prevelike oddaljenosti od kraja bivanja do kraja študija v času študija ne morejo bivati doma, lahko bivajo v študentskih domovih, pri zasebnikih s subvencijo ali pa si poiščejo sobo na prostem trgu.

Študent lahko biva v enem izmed študentskih domov

Subvencionirano bivanje študentov izvajajo študentski domovi v Ljubljani. Pravilnik o subvencioniranem bivanju določa, da morajo študentje, ki želijo bivati subvencionirano, izpolnjevati določene splošne pogoje. Med drugim, da imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot redni študij, da niso zaposleni ali iskalci zaposlitve, imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot izredni študij najmanj tri dni v tednu ter niso zaposleni ali iskalci zaposlitve, povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne presega 150 odstotkov povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju in imajo stalno prebivališče oddaljeno najmanj 25 kilometrov od kraja študija.

V študentskih domovih v Ljubljani imajo okrog 7.500 postelj v 28 domovih.

 

Subvencionirano bivanje pri zasebnikih

Druga možnost je subvencionirano bivanje pri zasebnikih, ki je vladni neprofitni projekt, namenjen zniževanju cene najema za študente pri zasebnikih, saj so te v Ljubljani pogosto previsoke. Pogoj je, da se stanovanje nahaja v bližini ene izmed fakultet. Nosilec subvencije je študent, zasebnik pa mora izpolnjevati pogoje nastanitve, ki so predpisani v javnem razpisu. Če študent najame subvencionirano stanovanje oziroma sobo pri stanodajalcu, podpišeta tripartitno pogodbo. Stroški v ceno najemnine niso vključeni.

 

Iskanje namestitve na prostem trgu

Številni študentje ostanejo brez postelje v študentskem domu, zato si morajo namestitev poiskati na trgu.

V veliko pomoč jim je lahko Posredovalnica sob m2, ki deluje v okviru Zavoda Študentska svetovalnica, kjer študentom in lastnikom stanovanj tudi brezplačno pravno svetujejo pri sklepanju najemnih pogodb in urejanju najemnih razmerij, pri prijavi stalnega in začasnega bivališča, pridobitvi subvencioniranega bivanja pri zasebnikih ter seznanjajo lastnike stanovanj z možnostjo pridobitve subvencije.

Če pa se posameznik zaradi socialne ogroženosti pri iskanju nastanitve znajde v stiski, mu Zavod Študentska svetovalnica omogoča tudi začasno brezplačno nastanitev v študentski hiši SRCe – rešitev za mlade, ki je prva varna hiša za študente v Evropi.

 

Nasveti pred iskanjem namestitve:

V Zavodu Študentska svetovalnica so zbrali nekaj koristnih nasvetov za študente iskalce namestitve. Ti so:   

–       pravočasno iskanje namestitve,

–       temeljit ogled stanovanja/sobe pred najemom,

–       nujnost podpisa najemne pogodbe,

–       prijava začasnega bivališča v Ljubljani ob najemu sobe oziroma stanovanja,

–       študent se za bivanje pri zasebniku s subvencijo dogovori sam.  

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.