Študentske izmenjave so neprecenljiva življenjska izkušnja

Študentje imajo v času dodiplomskega in podiplomskega študija možnost študijske izmenjave, kar pomeni, da določen del študijskih obveznosti lahko opravijo na drugih izobraževalnih institucijah v tujini.

Študentom je poleg verjetno najbolj znanega programa Erasmus na voljo več različnih študentskih izmenjav, kot so AEN, Basileus, Ceepus, Erasmus+ in MAUI, ki povezujejo naše, evropske in izvenevropske univerze.

 

Erasmus+

Začetki izmenjave Erasmus segajo že v leto 1987, ko je nastala organizacija Erasmus Student Network, katere glavni namen je bil spodbujanje študentov, da del svojega študija preživijo v tujini ter tako pridobijo nove izkušnje.

Program Erasmus+ je nov program za obdobje od leta 2014 do 2020, ki podpira aktivnosti na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa v vseh sektorjih vseživljenjskega učenja. V programu sodeluje 28 članic Evropske unije, Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Turčija, Makedonija in Švica.
Erasmus+ združuje programe za izobraževanje in usposabljanje, kot so Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci in Grundtvig. Obsega tudi športne programe.

 

Ceepus

Ceepus (Central European Exchange Program for University Studies) je program, namenjen študijskih izmenjavam v državah centralne in vzhodne Evrope. Program temelji na osnovi mrež, ki jih ustvarjajo izobraževalne institucije, univerze in fakultete z ustanavljanjem skupnih študijskih področij, ki temeljijo na sodelovanju med posameznimi podenotami. Izmenjave tako potekajo le med institucijami znotraj posamezne mreže.

 

Zakaj v tujino

Na študijske izmenjave v tujino se študentje odpravijo iz različnih razlogov: ker je to eden najugodnejših načinov spoznavanja novih dežel, zaradi kakovosti študija in širjenja poznanstev, zanje velja tradicija dobrih »žurov«, mednarodnega okolja, kjer se sklenejo številna prijateljstva, poznanstva, poslovne priložnosti in še kaj. Poleg novih izkušenj se študentje na ta način uvajajo v samostojno življenje, spoznavajo nove navade in kulture, kar marsikomu pomeni eno najpomembnejših izkušenj v tem življenjskem obdobju. Poleg tega za poznejšo karierno pot potencialnim delodajalcem dokažejo, da se ne bojijo novih izzivov, ki jih nudi delo ali študij v tujini.

 

Izkušnje študentov so pozitivne

Študentje to izkušnjo opisujejo kot zelo pozitivno. Številni navajajo, da so na ta način prvič samostojno živeli v tujini. Nekateri ta čas izkoristijo za druženje in spoznavanje domačinov. Še bolj navdušujoče pa je, da jo številni opisujejo ne le kot študentsko izkušnjo, ampak kot življenjsko izkušnjo oziroma kot doživetje, ki ostane celo življenje in je pogosto še čez leta vir navdiha, črpanja moči, zakladnica najlepših spominov ali pa celo točka popolnega preobrata.

Med negativne izkušnje nekateri štejejo zmedo pri urejanju birokratskih zadev, zato priporočajo, da se v primeru težav obrnete na Službo za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani. Na izmenjavo se je treba zelo dobro pripraviti in ne podleči pritisku, ki ga ustvari birokracija. Pred odhodom v tujino se je treba pozanimati tudi o vseh potrebnih dokumentih glede prijave in zaključka študijskega procesa na univerzi v tujini.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.