Bob Geldof na Lentu

Mariborski Festival Lent bo danes s koncertom legendarnega irskega glasbenika ter aktivista Boba Geldofa na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja doživel enega letošnjih vrhuncev. Verjetno eden politično najbolj vplivnih glasbenikov v zgodovini glasbe, znan po svojih dobrodelnih projektih, je v mestu in okolici že vse od nedelje.

 

Prvi glasbenik, ki se je znašel na spisku za Nobelovo nagrado, britanska kraljica pa mu je že leta 1986 podelila viteški naziv, zaradi česar se ga odtlej drži vzdevek “Sir Bob”, je zadnje dni obiskal štajersko podeželje in se tako izognil kameram. Čeprav odličen glasbenik je v svetu najbolj znan kot aktivist in organizator humanitarnih dogodkov, med katerimi je bil najbolj prepoznaven Band Aid, ki je za pomoč lačnim v Etiopiji posnel skladbo Do They Know It’s Christmas Time, enega najbolje prodajanih singlov vseh časov. Njegove Live Aid koncerte je s pomočjo prenosov BBC videla več kot poldruga milijarda ljudi, s čimer so zbrali več kot 150 milijonov funtov

pomoči. Leta 2005 je prejel nagrado za življenjsko delo Brit Award, še vedno pa z Bonom Voxom sodeluje v neprofitni organizaciji One Campaign in je aktiven v organizaciji Africa Progress Panel, ki jo je ustanovil Kofi Annan. Geldof je z glasbeno kariero začel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je postal pevec s punkovskim gibanjem povezane zasedbe Boomtown Rats. Ena najbolj znanih skladb iz tistega obdobja je pesem I Don’t Like Mondays, s katero je neizbrisno zaznamoval vse ponedeljke tega sveta in je bila njegov odziv na srednješolski masaker v San Diegu.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.