Srečanje potomcev Janeza Vajkarda Valvasorja

Še pred dobrim desetletjem je veljalo prepričanje, da je rod znamenitega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693) izumrl. Po zaslugi prof. dr. Borisa Golca vemo, da danes po svetu živi 116 potomcev slavnega polihistorja. Ta vikend se bodo prvič srečali na gradu Bogenšperk. V spomin na začetnika slovenske grafike se bodo s srečanjem Valvasorjevih potomcev na gradu Bogenšperk pričeli 4. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi.
 

Še pred dobrim desetletjem je veljalo prepričanje, da je rod znamenitega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693) izumrl z njegovimi sinovi, ki so vsi postali redovniki. Odkritje polihistorjeve najmlajše, dolgo pozabljene hčerke Regine Konstancije je takšno domnevo leta 2006 postavila na glavo raziskava prof. dr. Borisa Golca. V dobrih treh letih je odkril vse njene potomce, ki se jih je v trinajstih generacijah zvrstilo 260. Danes jih v osmih državah Evrope, Severne in Južne Amerike živi 116, večinoma mladih ljudi in otrok, sicer pa so doslej prebivali na vseh šestih celinah do Avstralije. Med potomci Janeza Vajkarda Valvasorja so tudi znane osebnosti, več znanstvenikov in politikov, visokih častnikov, med temi mučenec Katoliške cerkve, in celo še živeča italijanska teroristka.

                  

Čeprav je bil polihistorjev rod vsaj dvakrat tik pred izumrtjem, se je v zadnjih desetletjih močno razrasel. Na Slovenskem je zadnji potomec prebival do tragične smrti leta 1941, natanko tristo let po Valvasorjevem rojstvu. Dve tretjini današnjega potomstva živita danes v Avstriji, največ v Gradcu z okolico, vsak sedmi je prebivalec Združenih držav Amerike, najdemo pa jih še na Madžarskem, v Italiji, Nemčiji, Franciji, Kanadi in Paragvaju. Zanimivo je, da je pred njihovim odkritjem samo eden vedel za svojo sorodstveno povezanost s kranjskim polihistorjem iz 17. stoletja.

                 

Na Bogenšperku se bodo tokrat prvič zbrali organizirano, potem ko so zadnja leta prihajali posamič. Na prvo bogenšperško srečanje Valvasorjevega potomstva, ki ga organizira Javni zavod Bogenšperk, je prijavljenih 47 udeležencev, tako Valvasorjevih neposrednih potomcev kot njihovih družinskih članov. Uradni sprejem gostov bo v nedeljo, 2. julija 2017, ob 11.30 uri na gradu Bogenšperk. 

                

S srečanjem Valvasorjevih potomcev se na gradu Bogenšperk pričenjajo tudi 4. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. Z ustvarjanjem v grafični delavnici bo pričelo šest mednarodno uveljavljenih grafikov.  Nastale grafike bodo od 8. septembra 2017 razstavljene v grajski galeriji in bodo na gradu ostale kot del Grafične zbirke Bogenšperk. V okviru 4. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni bodo ustvarjali: Lucija Berdin, Čakovec, Hrvaška, Vlado Goreski, Bitola, Makedonija, Luka Popič, Podgorje, Slovenija,  Barbara Jurkovšek, Dol pri Ljubljani, Slovenija, Franco Vecchiet, Trst, Italija, Aleksandra Zalokar, Krško, Slovenija.

 

Strokovna sodelavca pri projektu Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi sta Goran Milovanović (Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki) in mag. Martina Orehovec (Tehniški muzej Slovenije), umetniški vodja projekta je Janko Orač. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.