BODI FIT, BODI ČIL/-A!

Tokrat smo se v razširjeni temi lotili obdelave vseh vidikov fit stanja, ali kot rečemo lepše slovensko, stanja čilosti, zato ne morem iz svoje kože in bom tudi sam ‘pristavil svoj lonček’.

Spominjam se, da sem po televiziji namreč slišal reči akad. prof. dr. Jožeta Toporišiča, vodilnega slovenskega jezikoslovca, da ne vidi razloga, zakaj v slovenščini uporabljamo angleško besedo ‘fitness’, če obstaja za opis istega pojma lepa slovenska beseda ‘čilost’. Čas je pokazal, da gospod Toporišič s svojo pobudo ni povsem uspel, vseeno pa se bom tokrat poslužil njegovega predloga, čeprav se ne nadejam, da bom sprožil usoden premik.

Čilost je na različnih ravneh za ljudi vedno bolj pomembno stanje. Sam čilost neločljivo povezujem s takšnim in drugačnim športom. Športno udejstvovanje pripomore k pozitivni samopodobi in k veselemu pogledu na svet; v človeku vzbuja optimizem in veselo nrav. Deloma so tega krive biološke implikacije – športno udejstvovanje (na ravni, prilagojeni posamezniku) namreč pripomore k različnim koristnim procesom v telesu. Konkretneje, ob zmerni telesni vadbi se v telesu sproščajo hormoni endorfini, ki zmanjšujejo občutek bolečine (ki ga povzroča telesna vadba) in po drugi strani povečujejo občutek ugodja.

Ker seveda ne moremo vedno le ‘športati’, svojo čilost krepimo tudi prek tega, da živimo zanimivo, dinamično življenje; to naj bo ravno prav razgibano, da nam (pre)obilica obveznosti ne bo povzročala pretiranega (škodljivega) stresa. Oba skrajna pola nista nič kaj ‘čila’. Premajhna aktivacija in lenobnost namreč človeku ne povzročata zadovoljstva, razen seveda občasno, ko prav ‘sede’ malo polenariti in obenem načrtovati, česa se bomo v kratkem lotili. Nasprotna plat je pretirana aktivacija s preštevilnimi obveznostmi in do konca natrpanim urnikom; če tak način traja predolgo, neizbežno vodi k neuspehu in nezadovoljstvu, torej stran od tako želene čilosti.

Nekaj zaslug za čilost lahko pripišemo tudi ustrezni prehrani. Dovolj sadja, zelenjave, konkretneje dovolj antioksidantov, encimov in koencimov ter omega 3 maščobnih kislin in še česa pomaga k čilosti. Naše prizadevanje za čilost podpira tudi dovolj popite tekočine (seveda ne zgolj ‘osvežilnih’ pijač, ki si jih občasno privoščimo pri krepitvi ali vzdrževanju našega družabnega življenja). Najboljša za čilost bo kar navadna voda v dovoljšnjih odmerkih.

Če ste se kdaj spraševali, zakaj vas že od malega silijo, da se nečesa priučujete, zakaj morate toliko študirati in zakaj se umska aktivnost priporoča tudi v starejšem obdobju, je odgovor, da tudi urjenje možganov pripomore k čilosti. Upam, da vas je odgovor vsaj deloma pomiril. Čilost si torej lahko krepite tako, da rešujete križanke, intenzivno študirate, berete, argumentirate v diskusiji, se prepirate s papigo in pogovarjate z mačko, …

Čilost se gradi in ohranja tudi prek družabnosti. Socialni stiki, negovanje starih prijateljstev in sklepanje novih nas prav tako ohranjajo čile.

Predpostavki čilosti sta po mojem mnenju tudi pozitivna naravnanost in samozavest; oboje je ključno za uspeh na vseh področjih. Prav tako sta ti dve lastnosti privlačni tudi za nasprotni spol. Dejansko se sami odločamo, kakšno mnenje bomo imeli o sebi in to mnenje lahko nima nobene povezave s tem, kako nas dojema okolica. Če se tako denimo niti sami sebi ne zdimo lepi, pametni in privlačni, pravzaprav ni razloga, zakaj bi se taki zdeli drugim (ne glede na to, kako ‘dobro’ dejansko izgledamo in kako ‘pametni’ dejansko smo); tako je vse stvar odnosa do sebe. Nekje sem zasledil podatek, da je 90 % uspeha naša vera, da smo in bomo uspeli. To velja na vseh področjih, kjer si želimo uspeha. Tudi pri krepitvi naše čilosti na vseh področjih.

Čilost je torej kar zabavna in koristna stvar; bodi torej čimbolj čil/-a!

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.