Boj študentov za človekove pravice in demokracijo

Mednarodni dan študentov obeležujemo vsako leto 17. novembra v spomin na dogodke leta 1939, ko so nacisti zavzeli študentske domove praške univerze, več kot 1200 študentov prisilno preselili v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam.

 

Študentje iz vse Evrope so zbežali v London, kjer je leta 1941 mednarodni študentski svet 17. november razglasil za mednarodni dan študentov, s časom pa je ta dan postal simbol za študentska prizadevanja oz. boja za človekove pravice, demokratično družbo in boja proti diskriminaciji po vsem svetu. Na ta dan tudi slovenski študentje opozarjajo na svoj socialni položaj. V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so po besedah predsednika Žige Schmidta prepričani, da se položaj študentov vse od začetka gospodarske krize poslabšuje. “Zgovoren je tudi podatek, da ima še vedno 20 odstotkov študentov štipendije, ki so občutno premajhne, velika večina študentov pa se mora posluževati študentskega dela, da sploh lahko študira,” je dejal.

 

Poleg tega pa so zaposlitvene možnosti po zaključku študija po njegovih navedbah zelo slabe in neobetavne. To je jasen pokazatelj nesposobnosti politike in odnosa, ki ga ima do mlajše generacije, je prepričan Schmidt. Od študentov se pričakuje, da bodo v prihodnosti gonilna sila slovenskega gospodarstva in glavni motor polnjenja pokojninskih in zdravstvenih blagajn, a za njihove trenutne težave ni posluha, je poudaril Schmidt. Dodal je, da o prioritetni obravnavi mladih poslušamo že štiri leta, ukrepov pa ni.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.