Čas nas vsakdanji …

Upravljanje s časom. In ne pustiti času, da on upravlja s tabo. Izziv današnjega časa. Organizirati si čas tako, da iz njega “iztisneš maksimalno”, je v današnji družbi neizbežna usoda vseh, ki težijo k uspehu in hkrati želijo ob koncu dneva biti zadovoljni s svojim delom ter ne postati živčne razvaline že pred dopolnjenim 30. letom. Tempo življenja nam narekuje neizprosen ritem, ki ne čaka nikogar. Melje tisti, ki pravočasno poseje.

Niti študentje dandanes nismo več imuni na ta ritem in se mu, hočeš-nočeš, moramo podrediti. Vse več imamo obveznosti, nalog, projektov, ki jih je potrebno opraviti v določenem terminu. Pa ni važno, ali te je med tem časom ujela angina, da nisi bil sposoben požirati, kaj šele, da si je tvoj ptič zlomil krilce in se je bilo potrebno dodatno ukvarjati z njim ves teden, ali se je nato v sosednje stanovanje preselil še simpatičen dečko in je bilo seveda s cimrami potrebno narediti celotno strategijo opazovanja. In če to ni bilo dovolj, so se še na faksu in v raznih študentskih sekcijah spomnili, da bodo organizirali kopico zanimivih predavanj in dejavnosti, ki jih seveda ne moreš zamuditi. Hkrati pa je treba tu in tam tudi ‘prečekirati’, kaj se dogaja na nočni sceni. Ob vsem tem je treba postoriti še vsakodnevne obveznosti in rok oddaje za določene projekte se neizbežno približuje. Zaključen projekt bo potrebno oddati, ne glede na okoliščine, ki so ti majale osredotočenost nanj …
Kako, ko pa ima dan le 24 ur!? Kljub temu le ni vse tako črno. Ob pravilni organiziranosti svojega časa je mogoče tudi tisto, kar sprva izgleda kot misija nemogoče. Seveda v tej misiji glavne vloge ne igra nanovo pečeni gospod očka Cruise, ampak vloga glavnega protagonista pripada prav tebi.

Vsak posameznik se mora sam soočiti in analizirati svoje obveznosti, definirati mora svoje dolgoročne in kratkoročne cilje v določenem časovnem obdobju, prepoznati mora, kdo so “tatovi” njegovega časa, in najti način, kako minimalizirati njihov vpliv.  To delo terja veliko samodiscipline, odrekanja in načrtovanja. Na spletu lahko najdemo veliko nasvetov, kako upravljati s svojim časom (in s sabo). Strokovnjaki na tem področju poudarjajo predvsem pomembnost pravilnega postavljanja ciljev in sprotnih nalog ter upoštevanja lastnih načrtov.

Svetujejo, da naj si vsak, ki želi čim bolj izkoristiti svoj čas, v začetni fazi postavi dolgoročne cilje, ki jih nato razdeli na časovno bolj dosegljive kratkoročne cilje in naloge. V naslednji fazi mora vsak ugotoviti, kdo so zapravljivci njegovega časa, in poskuša najti način, da čim bolj omili njihov vpliv. Kajti dejstvo je, da ti ob nepričakovani prekinitvi miselnega toka koncentracija pade in te nehote potegne v drug tok razmišljanja. In vsi vemo, kako težko se je ponovno vrniti na točko, kjer si bil pred prekinitvijo. Takšne prekinitve je skoraj nemogoče popolnoma zreducirati, kajti okoliščine se nenehno spreminjajo in za uspešno delo je potrebno tudi veliko prilagajanja in fleksibilnosti. Vendar je ob pravilni organizaciji možno prekinitve in predvsem njihov vpliv nate dokaj uspešno nadzorovati in jim ne prepustiti končne prevlade nad tvojo koncentracijo. Obstaja tudi nekaj učinkovitih metod, s katerimi lahko presežeš odlaganje neljubih, a pomembnih nalog in si oblikuješ učinkovit dnevni načrt. 

Vem, da se vse skupaj sliši prav optimistično in da je realnost marsikdaj vse kaj drugega kot idealno razporejen čas, v katerem se za vsako dejavnost najde ravno dovolj časa in energije. Vendar poskusiti ni greh. Zavedam se, da to ni enostavna naloga, pa vendar mislim, da se mora dandanes vsak potruditi, da si zna čas razporediti, da postane gospodar svojega časa ter zna z njim ravnati gospodarno.

Sprejmem izziv! In z njim se bom spopadla tako, da se bom za začetek udeležila motivacijskega vikenda, ki ga med 11. in 13. majem pri Kočevju organizirata Študentska sekcija Slovenskega društva za odnose z javnostmi in Študentska sekcija Slovenskega društva za marketing, na katerem bo govora med drugim tudi o upravljanju časa.

Več informacij o MOTIVACIJSKEM VIKENDU, na katerem bomo obravnavali teme, kot so upravljanje s časom, priprava strategije komuniciranja, pogajalske veščine, internet kot nova oblika komuniciranja ter delavnica priprave strategije komuniciranja za čisto pravi projekt, zabave pa tudi ne bo manjkalo, dobiš na masa.solinc@gmail.com. Vikend bo potekal od 11. do 13. maja pri Kočevju, kotizacija zanj pa znaša 30 € (zgolj pokritje stroškov bivanja in polnega penziona).   

Kaj pa vem … morda mi predavanje na to temo prinese dodatno motivacijo za organiziranje svojega časa ter s tem še dodatnih nekaj efektivnih ur dnevno in se bo tako “izguba časa”, ki ga bom porabila za ta motivacijski vikend, na koncu vendarle obrestovala. Sprejmeš izziv tudi ti? 

Mateja Šoštarič,
Študentska sekcija
Slovenskega društva za odnose z javnostmi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.