Če služb ne bo, si jih bomo pa sami ustvarili!

Druga generacija zaposlitvenih klubov projekta Služba me ne išče, ki se ob podpori blagovne znamke ORTO izvaja pod okriljem Zavoda Nefiks, je v polnem delovnem pogonu. Udeleženci v skupinah z izvajanjem različnih dejavnosti iščejo in ustvarjajo zaposlitvene priložnosti, nekateri celo v tujini. Štiri udeleženke zaposlitvenih klubov so že našle delo. Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlagajo, da tako preizkušene in učinkovite projekte, kot so zaposlitveni klubi, vključi v shemo Jamstva za mlade.

Udeleženci šestih zaposlitvenih klubov – dveh iz Ljubljane ter po enega iz Maribora, Šentjurja in Vojnika, Zagorja ob Savi in Gornje Radgone – v projektu Služba me ne išče prek raznovrstnih delavnic, povezovanja z delodajalci in oblikovanja lastnih priložnosti pridobivajo kompetence ter širijo svojo socialno mrežo. Vse z namenom priti do (samo)zaposlitve.

Do sedaj je to uspelo štirim udeleženkam, ki so sodelovanje v klubih že uspešno izkoristile kot odskočno desko za pridobitev svoje prve zaposlitve. »Na tedenskih srečanjih izmenjujemo izkušnje predvsem pa informacije. Tako sem tudi izvedela za razpis Podjetno v svet podjetništva. Člani, ki so že imeli izkušnje s prijavo so me spodbudili in tako sem svojo podjetniško idejo predstavila komisiji in bila izbrana!« se svojega uspeha veseli Ela, udeleženka zaposlitvenega kluba Šentjur-Vojnik.

»Ne moremo pristajati na to, da so mladi brezposelna generacija, zato skupaj z njimi iščemo in ustvarjamo vedno nove priložnosti. Mladi so se aktivirali, sedaj pa računamo tudi na državo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozivamo, da učinkovite projekte, kot so zaposlitveni klubi, ki preizkušeno delujejo v praksi, vključijo v shemo Jamstva za mlade,« je delovanje zaposlitvenih klubov opisala vodja projekta Alenka Blazinšek iz Zavoda Nefiks.

Perspektivni udeleženci, ki se zavedajo, da jim služb ne bo nihče prinesel na pladnju, so doslej veliko časa namenili razvijanju veščin sodelovanja v ekipi, pripravam na zaposlitvene razgovore in optimiziranju življenjepisov. V Mariboru so pri tem ubrali inovativen pristop in se lotili priprave CV-jev v obliki video posnetkov.

V Ljubljani so mladi organizirali podrobno razdelano zaposlitveno delavnico s kadrovsko agencijo Adecco H.R. d.o.o., toplo pa so jih sprejeli v medijski hiši PRO PLUS, kjer so jim predstavili delo in delovno okolje novinarjev. V Zagorju so izjemen odziv doživeli Karierni zmenki, ki se jih je udeležilo 25 iskalcev zaposlitve in sedem uspešnih podjetij, med drugim iz Si.mobila d.d., Steklarne Hrastnik d.d. in Studia Moderna. Ekipa iz Gornje Radgone se je v sklopu podjetniške aktivnosti, ki jo mora izvesti vsak klub, pogumno odpravila v sosednjo Avstrijo. Tam so mladi iskalci zaposlitve na božičnem sejmu obiskovalcem prodajali domača peciva. Za mlade pa je izjemno koristna izkušnja tudi možnost opravljanja prakse v poslovalnicah Si.mobila, ki so jo dobili najbolj prizadevni udeleženci zaposlitvenih klubov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.