Kitajsko novo leto: stopili bomo v leto konja

Po kitajskem koledarju bomo 31. januarja vstopili v leto konja, ki bo trajalo vse do 18. februarja leta 2015.

 

Kitajsko praznovanje novega leta

Na Kitajskem je novo leto v bistvu praznik pomladi. To je čas, ko se vsa družina zbere doma ob obilni večerji in se med seboj obdarujejo.  Na rdeče papirje napišejo dobre želje in jih obesijo na okna, kar je povezano z zverino Nian, ki v kitajščini pomeni novo leto. Rdeča barva odganja tudi zlobne duhove in nesrečo, zato so ulice in domovi polni rdečih lampijončkov. Preganjanje nesreče potencirajo še z glasnim bobnanjem ter zmajevim in levjim plesom. Naslednje jutro se oblečejo v sveža nova oblačila in tako obeležijo nov začetek.

 

Leto 2014 je leto konja

Konj po kitajskem horoskopu simbolizira elegantnost, vzvišenost, samozavest, zmago, navdušenje in pustolovščine. Leto 2014 naj bi zato bilo po kitajskem horoskopu dinamično in izredno aktivno. Konj je energičen, aktiven, privlačen, bister, prebrisan, družaben, vročekrven, uspešen, ponosen, skromen, neodvisen, svobodoljuben, vesel in priljubljen. Med njegove negativne lastnosti pa spadajo trma, egoizem, zaletavost, nemir, neodvisnost, svojeglavost in nepotrpežljivost.

Letos ne bo dovolj tarnanje in posedanje, vsak bo moral vsak sam poseči v svoje življenje. Postajali bomo vse bolj ambiciozni, želeli bomo vložiti več energije v svoje uspehe. V tem smislu kaže dobro novim poslovnim priložnostim, še posebej novim podjetjem. Tu ni zlate sredine: konj gre na vse ali nič. Konj pa prinaša tudi dvoličnost, po eni strani vzpon, po drugi strani pa vse večje težave.

Pričakujemo lahko torej divje, svobodno, samozavestno in pustolovsko leto.

Med znane konje spadajo: Oprah Winfrey, Jerry Seinfeld, John Travolta, Ashton Kutcher, Emma Watson, Cindy Crawford, Paul McCartney, Barbra Streisand, Harrison Ford in mnogi drugi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.