Ceneje do študijskega gradiva

Če bi radi prihranili …

Timsko delo + starejši kolegi = ključ do uspeha!
Tudi v sledečem študijskem letu vas bodo profesorji razveselili s takšnimi in drugačnimi knjigami, za katere ste že davno ugotovili, da se jih ne gre lotiti. No, vsaj ne vseh. Še vedno velja zlato pravilo – več glav več ve, zato se skupaj s kolegi organizirajte ter si razdelite delo, saj boste veliko hitreje na cilju. Še bolj pomembno pa je, da o sledečih izpitih povprašate starejše kolege, ki imajo izpite že za seboj. Tu se tudi skriva odgovor na vprašanje, kje najti najcenejšo študijsko literaturo. Starejši kolegi vam jo bodo z veseljem prodali po najugodnejših cenah, poleg tega pa gre za preizkušeno literaturo. Če boste odkupili izpiske še toliko bolje, saj bo vse skupaj tudi precej manj zajetno in bolj prijetno kot »guljenje« debelih knjig.
Knjižnice so poceni!
Velikokrat pa se boste morali tako ali drugače poslužiti tudi kakšne zajetne knjige. Knjižnice vam ponujajo ugodno rešitev. Na začetku študijskega leta resda plačate članarino, toda ta je v primerjavi z eno samo knjigo zares neznatna. Res je, da na literaturo ne morete računati v zadnjem hipu in boste morali nekoliko prej začeti študirati, saj so knjige pred samim izpitov največkrat prav vse izposojene. Poleg izposoj pa se v knjižnici lahko tudi učite, berete, uporabljate računalnik in medmrežje, delate seminarske naloge itd. Brez knjižnice enostavno ne gre!

Fotokopiranje je več kot nujno!
Velikokrat pa se študentje odločijo tudi za fotokopiranje zapiskov, ki so jim jih posredovali kolegi. Na ta način dokaj hitro in enostavno lahko vsak dobi zapiske iz predavanj. In če vse skupaj le ni preveč obsežno, potem se to ne bo poznalo v vaši denarnici. Vsak študent pa vam zna povedati, da so zapiski »zlata vredni«, zato se vsekakor splača dati tudi kakšen evro ali dva več.
Vsakoletni sejmi rabljene študijske literature!
Večina fakultet pa v jesenskem času organizira tudi t. i. Sejme rabljene študijske literature. Že samo ime vam pove, da gre za rabljeno gradivo, ki pa ima tudi svoje prednosti in slabosti. Glede na to, da jih je pred vami uporabljal ne le eden, marveč več študentov s takšnimi in drugačnimi navadami, lahko pričakujete nekoliko »obdelane« knjige/literaturo. Po drugi strani pa vam bodo ravno ti že »obdelani« podatki lahko zelo koristili in boste tako lažje in hitreje osvojili zahtevano snov. Sejmi so lahko eno- ali večdnevni, vodstvo fakultete pa nanje povabi po navadi tudi založbe, ki ponujajo določene knjige po promocijskih cenah oz. z določenim odstotnim popustom. Vsekakor pa se nove knjige kljub določenim popustom cenovno nikakor ne morejo primerjati z rabljeno literaturo. Študentje vam bodo gradivo celotnega študijskega leta prodali za simbolično ceno, ki je navadno cenejša od ene same nove kupljene knjige.

Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.