Ceneje do študijskega gradiva!

Vsi vemo, da študijska literatura danes ni poceni, zato se vsak študent poskuša znajti po svojih zmožnostih ter čim manj denarja potrošiti za knjige in druge bolj in manj priporočene potrebščine. In kako se znajti in zapraviti zares minimalno?

Vsak poskuša danes čim manj zapraviti in po drugi strani nepotrebne stvari čim prej in čim bolje prodati. Logično, kajne … zato so si študentje starejših letnikov zamislili t. i. sejem rabljene študijske literature. In kako potekajo ti sejmi? Nekako takole – na posamezni fakulteti se v začetku študijskega leta organizira sejem, kjer starejši študentje prodajajo svoje zapiske, knjige, včasih celo primerke kolokvijev in izpitov. Se vam zdi zanimivo? Seveda, vsak si želi čim boljših zapiskov, že označenih knjig, kjer se učenje lahko začne že tisti trenutek – brez pretiranih priprav in ločevanja pomembnega od manj pomembnega besedila. Skratka, prihranjeno vam bo veliko truda in energije. Da primerkov izpitov sploh ne omenjamo, saj se velikokrat razlikujejo le v malenkostih in ti zares lahko pomagajo pri učenju.

Navadno vsako leto v začetku oktobra Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) organizira knjižni sejem, kjer sodelujejo raznorazne založbe, ki ponujajo potrebno študijsko gradivo po promocijskih cenah, na voljo pa vam bo tudi rabljena študijska literatura ter zapiski. Štajerci vsako leto poskrbijo tudi za posebno prireditev Mladi mladim. Namen te je omogočiti mladim cenejše študijsko gradivo, saj je prireditev namenjena prodaji in kupovanju šolskih in študentskih knjig in gradiva.

Tudi na ljubljanskih fakultetah je po večini poskrbljeno s sejmi rabljene litarature. Fakulteta za farmacijo tako v začetku posameznega študijskega leta organizira sejem, kjer je možno kupiti vse od skript, zapiskov do raznoraznih knjig in primerov izpitnih vprašanj.

Nikakor pa niso vse fakultete privrženke tovrstnih olajšanj študentskega žepa. Če fakulteta, ki jo obiskuješ, ne organizira sejmov, potem bodite pozorni na raznorazne oglase na oglasnih deskah in na splošno na spletu. Če pa ste se le odločili za novo gradivo, saj se iz rabljene nikakor ne znate učiti, potem v knjigarnah vprašajte za študentski popust, ponekod ga nudijo celo v višini 20 %.

Pri rabljenem gradivu pazi na:
-količino označenega besedila – podčrtano naj bo le tretjina snovi
-pomembnost samega gradiva – ali ga zares potrebujem
-leto izdaje posameznih knjig – gradivo se z leti nekoliko spremeni
-ceno, ki ne sme biti višja od tretjine nove knjige
-stopnjo obrabe – če v knjigi manjkajo strani, je strgana ali »počečkana«, je neuporabna

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.