CEO za en mesec: Skok s faksa na direktorski stolček

Adecco Slovenija mlade že četrto leto vabi na delovno prakso »CEO za en mesec«, ki jo organizira mednarodna skupina Adecco, vodilno svetovno podjetje za upravljanje s človeškimi viri. V letu 2016 se je na natečaj prijavilo več kot 54 tisoč mladih po svetu, lanski slovenski izbrani kandidatki, diplomantki psihologije, Ani Čuk pa se je uspelo celo uvrstiti med najboljših deset izmed vseh prijavljenih. Gre za izjemno priložnost vpogleda v ustroj in delovanje mednarodnega podjetja, pridobivanje neprecenljivih izkušenj in povečevanje lastne zaposljivosti, kar je na začetku karierne poti izredno dragoceno.


Prakso »CEO za en mesec« (CEO for one month) skupina Adecco izvaja v podporo mladim, namen pa je mladim talentom omogočiti povečanje njihove zaposljivosti in zaposlitvenih možnosti z visoko učinkovitim usposabljanjem na delovnem mestu. Vsako leto natečaj privabi več mladih, v Sloveniji se je v letu 2015 prijavilo več kot 200, v letu 2016 pa že več kot 540 kandidatov. Sodelujoči so nad izkušnjo navdušeni, tudi po besedah Ane Čuk, izbrane kandidatke v Sloveniji, gre za edinstveno priložnost: »Prav vsak dan je prinesel nove izzive in nove izkušnje, ki bi jih brez te prakse, v tako kratkem času, zelo težko pridobila.« Ana se je odlično odrezala tudi v mednarodni konkurenci in se s svojimi poslovnimi idejami uvrstila med 10 finalistov, kar jo je popeljalo tudi do ocenjevalnega izbora na Nizozemsko, kjer je pridobila še več neponovljivih izkušenj.

Letos bo priložnost za pridobivanje delovnih izkušenj ob boku direktorjev dobilo 49 kandidatov izmed vseh prijavljenih v vseh sodelujočih državah, v vsaki državi eden. Izbrani kandidati bodo en mesec delali pod mentorstvom direktorjev v svojih državah, v Sloveniji torej direktorja Adecco Slovenija Mira Smrekarja. Eden izmed njih bo dobil priložnost nadaljnji mesec spremljati direktorja celotne mednarodne skupine, Alaina Dehaza, na sedežu skupine v Švici.

Po podatkih Mednarodne organizacije dela ZN, se je število brezposelnih mladih v lanskem letu povzpelo na 71 milijonov po vsem svetu, v Sloveniji je po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje iz januarja 2017 brezposelnih 21.642 oseb, starih do 30 let (od tega 8.603 mladih med 15 in 24 leti). Hkrati se že odvija 4. industrijska revolucija, ki ustvarja nova delovna mesta, ta pa zahtevajo nova znanja in spretnosti ter drugačen odnos do dela, kar trenutno premorejo le redki. Tradicionalni učni programi ne uspejo zagotoviti spretnosti, ki jih iščejo pri potencialnih zaposlenih, zato delodajalci pozivajo k več projektom in programom za razvoj spretnosti ljudi. 

Odličen pregled konkurenčnosti držav po sposobnostih njihovih talentov je GTCI – Globalni indeks konkurenčnosti talentov, ki ga skupina Adecco pripravlja v sodelovanju z INSEAD, vodilno poslovno izobraževalno ustanovo na svetu. Globalni indeks konkurenčnosti talentov tudi v letu 2017 kaže, da so vodilne države, to so Švica, Singapur in nordijske države, bolj uspešne v boju proti brezposelnosti mladih, deloma tudi zaradi učnih sistemov, ki spodbujajo izkustveno in projektno učenje, kot tudi priložnosti za delovno usposabljanje, kot so vajeništva.

»CEO za en mesec spada v sklop programa Do dela z Adeccom (Adecco Way to Work), s katerim mladim nudimo karierne nasvete in prve delovne izkušnje. Praksa je še posebej namenjena ambicioznim iskalcem zaposlitve, ki si želijo povečati svojo zaposljivost tudi s pridobivanjem izkušenj na čelu vodilnega mednarodnega podjetja. Ta praksa pa je tudi odlična priložnost za nas, saj skozi povratno mentorstvo spoznamo sveže pristope k poslovnim izzivom in krepimo dotok izjemno usposobljenih in raznolikih kandidatov,« je povedal Miro Smrekar, direktor Adecco Slovenija.


Program Do dela z Adeccom je skupina Adecco vzpostavila leta 2013 v boju proti brezposelnosti mladih in pomanjkanju usposobljenih delavcev. Gre za razvoj zaposljivosti mladih in pomoč pri vstopanju v svet dela, preko tega programa pa Adecco zagotavlja prakse in vajeništva (med letoma 2015 in 2016 globalno več kot 10.500 mladim), poklicno usmerjanje in usposabljanje ter priložnost, da se s svojim znanjem in inovativnostjo za en mesec preizkusijo kot izvršni direktorji.

Adecco Slovenija vabi vse mlade, ki želijo sodelovati, da se do 16. aprila prijavijo na spletni strani www.adecco.si oziroma www.waytowork.com. Prvemu pregledu prijav bodo sledili intervjuji kandidatov z Adeccovimi izvedenci, izbrani kandidat bo prakso opravljal predvidoma med 15. junijem in 15. julijem in se hkrati potegoval tudi za enomesečno pozicijo izvršnega direktorja celotne skupine Adecco.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.