Cepite se pred odhodom na počitnice

Potujemo iz različnih razlogov, zaradi oddiha, spoznavanja novih dežel in kultur, zabave, zadnje čase pa vse raje potujemo na različne in tudi oddaljene ter eksotične destinacije,
kjer je preventivna zdravstvena zaščita še posebej pomembna, da nam bolezen ne pokvari potovanja.

Nekatera cepljenja in zaščita z zdravili so za naše državljane tudi obvezna, zato se je treba dobro seznaniti z zdravstveno zaščito, ki je potrebna za določeno deželo. Najbolj učinkovito je preventivno cepljenje za zaščito proti boleznim, ki krožijo med prebivalstvom t. i. razvijajočih se držav in za katerimi še vedno oboleva velik odstotek svetovnega prebivalstva.

 

S cepljenjem se priporoča začeti pet tednov pred odhodom na pot, ker nekatera cepljenja zahtevajo dva odmerka v določenem razmiku, da pridobimo zaščito pred boleznijo.

 

Tudi za tiste, ki se odločijo za potovanje v zadnji minuti, pravzaprav ni prepozno, da se pozanimajo, proti kateri bolezni bi se bilo vredno ali se je potrebno, glede na destinacijo, vseeno cepiti.

S cepljenjem se lahko zaščitimo pred večimi boleznimi, ki nam pretijo na poti. Predvsem se priporoča cepljenje proti hepatitisu A oz. kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B, virusnima zlatenicama, od katerih se hepatitis A prenaša z okuženo vodo, hrano in kontaktno – preko rok, hepatitisa B pa preko krvi. Zaščita po obeh cepljenjih je dolgotrajna, 15-20 let, če opravimo cepljenja z vsemi priporočenimi odmerki. Za daljša potovanja v razvijajoče države in izven običajnih turističnih poti priporočamo tudi cepljenje proti tifusu, ki se prenaša preko okužene hrane, vode in kontaktno. Cepljenje proti klopnemu meningitisu se priporoča za naše območje in za potovanja v države Centralne in Vzhodne Evrope. Cepljenje proti tetanusu je priporočljivo, tudi če ne potujemo v tujino. Zaščita drži deset let, potem je priporočljivo osvežitveno cepljenje. Cepljenje proti rumeni mrzlici je za potnike, ki potujejo v dežele, kjer obstaja ta bolezen, obvezno. Izvede se najmanj deset dni pred načrtovanim odhodom, tudi certifikat o opravljenem cepljenju začne veljati šele po desetih dneh. Proti meningokonemu meningitisu je obvezno cepljenje za tiste, ki se odpravijo na potovanje na Bližnji vzhod.

Malarija je najpomembnejša in najpogostejša tropska bolezen, ki je odgovorna za visoko obolevnost in umrljivost v endemskih področjih. Okužimo se s pikom komarja, klinični znaki malarije so različni, pogost pa je trans, mrzlica, povišana telesna temperatura in močno znojenje. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti – snovmi, ki preprečujejo pike komarjev in z zaščitnimi mrežami, ki preprečujejo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti.

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.